Socialstyrelsen bör nog lägga ner den här kampanjen

Socialstyrelsen har skickat ut ett pressmeddelande: "Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken.

Olivia Wigzell är generaldirektör på Socialstyrelsen och därmed högst ansvarig för rapporten och pressmeddelandet som kommenteras i debattartikeln.

Olivia Wigzell är generaldirektör på Socialstyrelsen och därmed högst ansvarig för rapporten och pressmeddelandet som kommenteras i debattartikeln.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt2023-03-12 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma,"skriver Socialstyrelsen.

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes. Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.

Målet är bland att annat att minska "risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek´, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

Jag gick till apoteket för att handla och kolla. På apoteket var apotekaren inte alls road. Det är en person på Socialstyrelsen som hittat på det sa hon. Hon syftade nog på Nylén, fast det förstod jag inte då. Så jag sa mjae, Olivia Wigzell.  (Wigzell är generaldirektör och står som utgivare.)

Dumt är det i alla fall sa apotekaren. Om det inte varit medicinbrist innan så blir det nu. Jag har redan massor av kunder som vill hamstra. Tack och lov hindrar reglerna det. Men det är redan besvärande för apoteket att behöva förklara situationen. Om Socialstyrelsen gör en kampanj blir det etter värre. Dom borde begripa bättre. 

Socialstyrelsens rapport heter "Egenberedskap för läkemedel och medicintekniska produkter. Socialstyrelsens bedömning, rekommendationer och planerade informationsinsats". 

Utöver apotekarens farhågor om läkemedelsbrist framgår mer av rapporten. Socialstyrelsen har inte insett att reglerna hindrar patienterna från att ta ut en månads extra förbrukning. Om doktorn skrivit ut ett recept som ger större uttagsmöjligheter än de man använder så kan det gå för den som planerar och tar några månader på sig för att bygga upp ett hemmalager. Men om doktorns recept er exakt den dos som behövs är det inte möjligt. 

Enligt min uppfattning borde Socialstyrelsen tänka om. Ifall folk ska ha en månads roterande lager hemma behöver reglerna ändras så att det blir möjligt, även i de fall receptet ger exakt den dos som går åt. Det kanske går att ge landets läkarkår direktiv att skriva ut ett extra recept för en månads förbrukning? Och övertyga regionerna om att ge doktorerna övertidsersättning för den insatsen. Det allra enklaste är nog att lägga ner kampanjen. 

Socialstyrelsen vill att patienter bygger upp ett eget medicinlager hemmavid. Men myndigheten glömde nog att tala med apoteken och läkarna?
Socialstyrelsen vill att patienter bygger upp ett eget medicinlager hemmavid. Men myndigheten glömde nog att tala med apoteken och läkarna?