Skamligt att vi ska sakna buss i Kvarsebo

Här fattas en buss!

Här fattas en buss!

Foto: Kvarsebo byaråd

Debatt2021-09-12 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Vi kan inte och ska inte anpassa oss för varje enskild persons behov". Det sade tidigare Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, i media, med anledning av nedläggningarna av busslinjer till bland annat Kvarsebo. 

Att det påståendet är verklighet är vi på landsbygden i Östergötland väl medvetna om. Trafiken har dragits ner under lång tid och går redan på sådana tider att det är svårt för gymnasieelever och arbetspendlare att nyttja bussen. Ni har försämrat tidtabellen successivt och nu nått fram till att så få nyttjar bussen så att ni anser att det inte är värt att ha linjen kvar. 

Vi är cirka 450 personer som bor permanent i Kvarsebo och efterfrågan på bostäder är stor. Att det inte ska kunna finnas en buss hit några gånger om dagen, på tider som passar för gymnasieelever och för arbetspendlare är skamligt. Kollektivtrafiken finansieras med våra gemensamma skattepengar och det kan inte enbart vara en service som gynnar de som bor i tätorterna. 

En av anledningarna till nedläggningen är att Östgötatrafiken vill öka turtätheten till Krokek – oklart om det behovet verkligen finns. Den förtätningen av turlistan får betalas av oss som bor i Kvarsebo. Vi i Byarådet vill uppmana Östgötatrafiken att tillsammans med Norrköpings kommun ta fram en lösning, som innebära att bussen till Kvarsebo får vara kvar och att den går på tider som passar för den som ska till jobb och skola. Eller förväntas Kvarsebos ungdomar avstå från gymnasiestudier och billösa arbeta endast i Kvarsebo?

Karta: Kvarsebo kyrka