Se Nyströmskas värde för vår stad och dess ungdom

Det finns andra sätt att hantera ekonomiska utmaningar än att skära ned på grundpelare som Nyströmska. Jag ber er, låt inte kortfristiga ekonomiska beslut överskugga det långsiktiga värdet av utbildning och gemenskap som Nyströmska representerar.

Zulmay Afzali verkar sedan flera år tillbaka vid Nyströmska skolan i Söderköping.

Zulmay Afzali verkar sedan flera år tillbaka vid Nyströmska skolan i Söderköping.

Foto: Folkbladet

Debatt2024-03-26 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 31 oktober 2011 tog jag mitt första steg in i Nyströmska skolans värld i Söderköping. Från det ögonblicket jag korsade skolans tröskel, infann sig en känsla av trygghet som aldrig lämnat mig. Den dagen började inte bara min resa som SFI-elev, utan också en livslång koppling till en plats som definierar begreppet gemenskap och stöd. Idag, flera år senare, står jag inte bara som en produkt av Nyströmskas exceptionella pedagogiska miljö, utan också som en stolt medarbetare inom dess väggar.

Nyströmska är långt ifrån en vanlig arbetsplats. Det är ett lärocentrum och en bastion av trygghet. En skola där personalen, oavsett undervisningsämne, bildar en sammansvetsad enhet som genuint bryr sig om varandra och sina elever. Belägen vid foten av Ramunderberget, erbjuder den inte bara en spektakulär utsikt utan också en symbol för Söderköpings stolthet.

Min ankomst till Sverige, och senare till Söderköping, präglades av osäkerhet. Livet kändes som en tillsluten kista, fylld av frågor om framtid, språk och möjligheter. Nyströmska skolan blev dock den strimma av hopp som vägledde mig genom mörkret och bidrog till den jag är idag. Denna institution har varit en källa till inspiration och livsmening för många, där tidigare elever idag tackar sin lyckliga stjärna för de möjligheter och den kunskap de fått. Genom sitt engagemang i internationella program som Erasmus, har Nyströmska lyft sin profil och berikat sina elevers liv med värdefulla erfarenheter och perspektiv.

Det är med stor sorg jag ser hur ekonomiska utmaningar hotar två av skolans kärnprogram. Denna utveckling skär djupt både i mig som personal och som invånare i Söderköping. Nyströmska är inte bara en skola; den är en symbol för vår stad, en källa till lokal stolthet och sammanhållning.

Till politiker i vår kommun, både i opposition och i styrande ställning, vädjar jag: se Nyströmska för det värde den tillför vår stad och dess ungdom. Det finns andra sätt att hantera ekonomiska utmaningar än att skära ned på grundpelare som Nyströmska. Jag ber er, låt inte kortfristiga ekonomiska beslut överskugga det långsiktiga värdet av utbildning och gemenskap som Nyströmska representerar.