I höst Àr det kyrkoval. Den 17 september har 5,5 miljoner röstberÀttigade medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att rösta fram sina företrÀdare i "det glömda valet". "Glömda" dÀrför att det Àr sÄ fÄ som utnyttjar sin rÀtt (och skyldighet) att pÄverka Svenska kyrkans samtid och framtid. I förra valet 2013 var det bara 12,8 procent som röstade fram vilken nomineringsgrupp som skulle företrÀda dem i Kyrkomötet (nationell nivÄ). Till stiftsfullmÀktige var det bara 11,5 procent som röstade och Ànnu sÀmre valdeltagande blev det i valet till KyrkorÄdet i Norrköpings pastorat - bara 9,2 procent av pastoratets ca 70 000 röstberÀttigade medlemmar gick till valurnorna.
Om vi vill att Svenska kyrkan Àven i fortsÀttningen ska vara en öppen och demokratisk folkkyrka, fri frÄn frÀmlingsfientlighet, sÄ krÀvs det ett större valdeltagande!
KyrkorÄdet i Norrköpings pastorat har nu sommaren pÄ sig att tÀnka till runt beslutet om nedlÀggning av Norrköpings Krematorium. Hittills har förankringsprocessen gÄtt trögt. Svenska kyrkan behöver lyhörda företrÀdare som vÄgar ta in olika uppfattningar i frÄgan. Beslutet skulle ha tagits i vÄras, men en stark opinion tog kyrkorÄdet pÄ sÀngen och beslutet har skjutits upp till den sjÀtte september.
SÀga vad man vill, men lite modigt Àr det allt att ta ett sÄdant beslut bara 11 dagar före kyrkovalet! Alla Tiders Kyrka (ATK) med kyrkorÄdets ordförande Bo Wetterhall i spetsen har redan tagit stÀllning för en nedlÀggning. Socialdemokraterna har Ätminstone tidigare resonerat Ät samma hÄll. Vad övriga nomineringsgrupper tycker i frÄgan har jag ingen aning om men jag hoppas att det inte dröjer till den sjÀtte september innan vi fÄr veta det.
SjÀlv företrÀder jag nomineringsgruppen ViSK - VÀnstern i Svenska kyrkan. Vi stÀller upp i valet pÄ samtliga tre nivÄer, men finns inte idag i Linköpings stift. DÀrför har vi ingen röstrÀtt den sjÀtte september. Men om vi hade, skulle vi sjÀlvklart rösta nej till en nedlÀggning av frÀmst etiska och demokratiska skÀl.
Etiska, dÀrför att de flesta vill att hela sorgeprocessen frÄn dödsfall till urnnedsÀttning sker i Norrköping dÀr personen kanske bott och verkat i hela sitt liv. En kommun av Norrköpings storlek och som vÀxer med mer Àn 2 000 personer per Är bör sjÀlvklart ha en egen kremeringsanlÀggning.
Demokratiska, dÀrför att förslaget inte Àr förankrat ordentligt. Varken grannpastoraten eller begravningsbranschen har fÄtt möjlighet att yttra sig. De senare Àr de som tidigt möter sörjande anhöriga och nÀrstÄende och tillsammans planerar begravningar och allt som hör dÀrtill.
En öppen och demokratisk folkkyrka lyssnar till alla som bor och vistas i församlingen och gÀrna till vÄra goda grannar ocksÄ nÀr det gÀller en sÄdan hÀr viktig frÄga.