Nu måste Norrköpings kommun ta sin del av ansvaret

De förväntas vara allkonstnärer som gör allt från att skotta snö till att laga datorer och byta glödlampor, samtidigt som de ska driva utvecklingsarbete och säkra bemanning och en trygg arbetsmiljö.

Veronica Magnusson är ordförande i fackförbundet Vision.

Veronica Magnusson är ordförande i fackförbundet Vision.

Foto: Vision

Debatt2024-01-05 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen föreslår att det så kallade äldreomsorgslyftet får fortsätta under 2024. Det är bra och viktigt då äldreomsorgens medarbetare och deras kompetens är avgörande för vården om de äldre. Men nu måste Norrköpings kommun ta sin del av ansvaret för att lyfta äldreomsorgen. Det är hög tid att satsa på ledarskapet så att undersköterskorna får göra sitt jobb. 

Att vara chef i äldreomsorgen är för många chefer lika med ett omöjligt uppdrag. Visions chefsmedlemmar är kompetenta ledare, men frågar sig hur de ska hinna se och ta hand om medarbetarnas behov när de ansvarar för 40, 50 eller fler medarbetare. 

Varannan socialchef svarar i årets upplaga av Visions socialchefsundersökning att äldreomsorgen påverkats särskilt hårt av kommunens ekonomiska förutsättningar. Tre av fyra socialchefer uppger att det är svårt att hitta personal till äldreomsorgen, och det är inte ovanligt att man tvingas rekrytera medarbetare som saknar tillräcklig kompetens. Enligt en undersökning som fackförbundet Kommunal presenterat tidigare i år, vill färre än hälften av deras medlemmar som arbetar i äldreomsorgen stanna kvar i yrket. Orsakerna som uppges är bland annat knappa resurser, svåra arbetsvillkor och bristande stöd från närmaste chef.

Chefer måste få rätt förutsättningar för att leda. Ofta saknar cheferna stödfunktioner, utan de förväntas vara allkonstnärer som gör allt från att skotta snö till att laga datorer och byta glödlampor, samtidigt som de ska driva utvecklingsarbete och säkra bemanning och en trygg arbetsmiljö. 

För att få till ett mer verksamhetsnära ledarskap i äldreomsorgen är chefernas villkor och arbetsmiljö viktig. Därför vill Vision se: 

  • ett rimligt antal medarbetare per chef 
  • bättre administrativt stöd och support från HR och IT 
  • mer kompetensutveckling i ledarskapet 

Goda förutsättningar för chefer leder till en bättre arbetsmiljö för medarbetarna, och därmed en tryggare omsorg om de äldre. Brukare, anhöriga och medarbetare i äldreomsorgen förtjänar trygghet, kontinuitet och arbetsro, inte bara i jul- och nyårstider utan under hela arbetsåret. Nationellt har regering och riksdag lagt grunden, nu behöver politikerna i Norrköpings kommun prioritera äldreomsorgens medarbetare. Vision bidrar gärna i det utvecklingsarbetet.