Norrköping behöver en politik utan skygglappar

Idag klubbas Norrköpings budget. Till skillnad mot Kvartetten och Högern så sätter vi de äldres omsorg före subventioner till flygplatsen och höga löner till politiker.

Annika Kaiser har en plats för Vänsterpartiet i Kommunstyrelsen i Norrköping.

Annika Kaiser har en plats för Vänsterpartiet i Kommunstyrelsen i Norrköping.

Foto: Blomqvist Joakim

Debatt2020-06-15 12:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i allvarliga tider. Coronapandemin har slagit hårt mot hela vårt samhälle. Världen, Sverige och Norrköping har drabbats. Allt för många har dött i pandemin och det är bara tack vare alla som slitit inom vården och välfärden som det inte blivit ännu värre. Men viruset visar också att det bara är tillsammans vi kan klara av de riktigt stora utmaningarna. Mot ett virus har den ensamma individen ingen chans. 

Vi ser att det bara är jämlikhet och sammanhållning som kan bygga ett samhälle som är tillräckligt starkt för att klara stora kriser. Pandemin har också inneburit en allvarlig ekonomisk kris. Många har blivit arbetslösa och för Norrköpings kommun innebär det rejält lägre skatteintäkter kommande år. 

Vi måste nu utan skygglappar identifiera och fokusera på de viktigaste behoven i krisens spår. När vi lägger fram vår budget för kommunen så håller vi kvar vid vår politik. Vi anser att äldreomsorgen är prioritet ett. Den har dragit det tyngsta lasset, det är där de mest utsatta äldre finns och den var redan innan pandemin hårt drabbad av neddragningar. Dessa ständiga nedskärningar har gjort att hela verksamheten idag har för lite pengar – inte en krona mer ska bort anser vi. 

 Vänstern skjuter därför till drygt 25 miljoner mer än Kvartetten och Moderaterna till äldreomsorgen för 2021. Både Kvartetten (S, KD, L, C) som idag styr Norrköping, och högeroppositionen (M och SD) har tidigare dragit ner på äldreomsorgen och det fortsätter tyvärr i år, om än i mindre omfattning. Värt att nämna är att just SD är det parti som vill skära ner mest av alla på Norrköpings äldre. 

Vår andra prioritering är att göra vad vi kan för att värna kvaliteten i resten av välfärden. För att värna skola, arbetsmarknadsåtgärder, vuxenutbildning, fritidsverksamheter för unga samt socialtjänsten så skjuter vi till ytterligare 32 miljoner. Här bör särskilt Kvartettens brutala nedskärning gällande försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) till bostad rivas upp. I ett slag förlorade många av Norrköpings fattigaste upp till 2000 kronor i månaden, detta trots att hyrorna bara stiger. 

Som vanligt är vår budget finansierad till sista kronan och med stor försiktighet. Vi tar något mer ur konjunkturfonden som ska användas i sämre tider, vi avslutar skattesubventionen av flygplatsen och sänker heltidspolitikernas löner. 

Just nu råder stor osäkerhet när det gäller ekonomin. Vi hoppas att i höst komma tillbaka med en tilläggsbudget med fler satsningar. Det kan bli möjligt när vi vet mer om skatteintäkterna och ifall regeringen tar sitt ansvar och satsar extrapengar på välfärden eller inte. Oavsett är våra prioriteringar glasklara: 1. Äldreomsorgen ska räddas. 2. Övrig välfärd ska utöver det värnas så mycket som möjligt. Totalt satsar vi över 60 miljoner mer på välfärden än Kvartetten. Norrköpingsborna förtjänar en värdig välfärd – istället för fortsatta nedskärningar. 

Nicklas Lundsträm är oppositionsråd för Vänsterpartiet i Norrköping.
Nicklas Lundsträm är oppositionsråd för Vänsterpartiet i Norrköping.
Karta: Rosen förvaltningshus