Magdalena Andersson är nu en megafon för SD-retorik

Det är tio gånger så vanligt att migranter från Somalia startar eget företag i Minnesota, som i Sverige. Sysselsättningsgraden för denna grupp är också tre till fyra gånger högre i USA. I praktiken fungerar S som ett garantistöd för SD:s politiska framgångar inför nästa val.

Norrköpingsbon Hedi Bel Habib: "Socialdemokratins grundpelare är arbetslinjen (--) denna princip lyser med sin frånvaro när vi tittar på hur arbetsmarknadssituationen såg ut bland utomeuropeiskt födda när Magdalena Andersson var vid makten".

Norrköpingsbon Hedi Bel Habib: "Socialdemokratins grundpelare är arbetslinjen (--) denna princip lyser med sin frånvaro när vi tittar på hur arbetsmarknadssituationen såg ut bland utomeuropeiskt födda när Magdalena Andersson var vid makten".

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2024-01-26 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokratins grundpelare är arbetslinjen. Men denna princip lyser med sin frånvaro när vi tittar på hur arbetsmarknadssituationen såg ut bland utomeuropeiskt födda när Magdalena Andersson var vid makten.

Andel utomeuropeiskt födda av inskrivna arbetslösa:

December 2915: 37,6 procent

December 2016: 42,9 procent

September 2022: 46 procent

Mot denna bakgrund är det helt uppenbart att Magdalena Anderssons parti har bäddat för gängkriminalitet genom cementerad massarbetslöshet. Men istället för att ta sitt ansvar förklarar hon nu gängkriminalitet med etnicitet. I Socialdemokraternas samhällsanalys ”De kriminella gängen ska knäckas och nyrekryteringen ska stoppas” står det att:

”Brottslighet existerar i grunden för att människor är villiga att begå brott. Gängkriminalitet finns för att ungdomar ser den kriminella livsstilen som attraktiv. (…) De kriminella gängen består i huvudsak av andra generationens invandrare. I den meningen är kopplingen mellan gängkriminaliteten och migrationen uppenbar (…) Gängen består i högre utsträckning av barn till invandrare från länder med låg utbildningsnivå och BNP. Framförallt gäller det länder i Afrika men även Västasien.” (sidan 4.)

I stället för att föreslå utbildnings- och arbetsmarknadspolitiska åtgärder räknar man upp antalet utomeuropeiskt födda i rasbiologiska termer som inte ens SD har vågat framföra.

Magdalena Andersson vill inte ha Somalitown. Hon glömmer dock att det är en produkt av hennes egen politik. Det är tio gånger så vanligt att migranter från Somalia startar eget företag i Minnesota, som i Sverige. Sysselsättningsgraden för denna grupp är också tre till fyra gånger högre i USA. 

I skriften ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk” gör Socialdemokraterna en detaljerad kartläggning av ökningen av antalet utomeuropéer definierade som problemgrupper på grund av deras ”kulturella avstånd” till Sverige. Detaljnivån påminner om 30-talets Tyskland: 

”Andelen med delvis utomeuropeisk bakgrund, här räknat som utrikesfödda samt inrikes födda med minst en utomeuropeisk född förälder, har utvecklats enligt följande: 

1960: ca 0,1 procent

1970: ca 0,2 

1980: ca 1 

1990: ca 4 

2000: ca 7 

2010: ca 12 

2022: ca 19 procent 

Gruppen utomeuropeiskt födda var mindre än 200 000 personer i Sverige år 1990. Trettio år senare är motsvarande siffra närmare 1,2 miljoner” är skriftens huvudslutsats. 

Dessutom använder Magdalena Andersson ett fabricerat argument om att Reinfeldt skulle ha tagit hit för många invandrare. Hon pekar ut en del av Sveriges befolkning som belastning för samhället och säger att det är för många av deras sort och vi borde inte ha tagit emot dem. Detta är en apartheidliknande behandling av landets invånare och ett öppet människoförakt. Att en ledare för ett parti som har haft regeringsmakten i nära 100 år inte ens inser vad hon säger borde oroa partiet!

I samtliga skrifter i den samhällsanalys som ska ligga till grund för partiets framtida politik har Socialdemokraterna skalat bort sitt eget värdesystem och kopierat SD:s retorik. Partistyrelsen har beslutat att numera utse Sverigedemokraterna som främsta motståndare inför EU-valet. Moderaterna finns därför inte med i Socialdemokraternas valstrategi. 

Socialdemokratin har under Margareta Anderssons ledning i praktiken utplånat sin egen ideologi och omvandlats till en megafon för SD- retorik. Problemet är dock att ju mer partiet kopierar SD:s retorik desto större kommer SD att bli! Socialdemokraterna riskerar därför att genom sin nya invandringsretorik ge SD ännu större legitimitet och trovärdighet hos väljarkåren och i praktiken fungera som ett garantistöd för SD:s politiska framgångar inför nästa val.

Vill Socialdemokraterna vinna nästa val måste partiet gå tillbaka till sin ursprungliga och orubbligt demokratiska samhällssyn som kan sammanfattas med Stefan Löfvens bevingade ord Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”!  ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där." Löfven vägrade bestämt att koppla ihop invandringen med de utsatta områdena utan såg segregationen och brottslighet som en effekt av cementerad hög arbetslöshet. Han menade att det hade varit likadant i de utsatta områdena ”oavsett vem som hade bott där”.