Luciafirandet skändas och nonchaleras

Jag kan inte glömma hur Luciafirandet på SVT för några år sedan skändades.

Skribenten är kritisk mot hur Luciafirandet "skändas." Här ser vi dock ett traditionellt Luciaframträdande; Boxholms Lucia, Alva Hoff, och hennes tärnor på årets julmarknad i Boxholm.

Skribenten är kritisk mot hur Luciafirandet "skändas." Här ser vi dock ett traditionellt Luciaframträdande; Boxholms Lucia, Alva Hoff, och hennes tärnor på årets julmarknad i Boxholm.

Foto: Marlene Ericsson

Debatt2022-12-16 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det sändes från Uppsala domkyrka med dess goss- och flickkör, samt bl a Helen Sjöholm och Benny Andersson. Evenemanget var andaktsfullt tills en sådan där rappare dök upp framför kören under Goder morgon i denna sal, och förstörde stämningen fullständigt. Även den klassiska psalmen Bereden väg för Herran blev vanhelgad av denne. Hur kan de som producerar firandet av våra traditioner förstöra det på detta vis? 

I en skola i Umeå fick barnen i år inte ha ett traditionellt Luciafirande, utan det skall vara "könsneutralt" och "inkluderande". Inga religiösa inslag skall förekomma, inga Luciasånger. Detta eftersom muslimska föräldrar har reagerat på att denna högtid, som är relaterad till kristendomen, firas i skolan. Körledaren menar att man har exkluderat barn för att skolor har haft ett fokus på Luciafirandet och att det varit "så otroligt traditionellt kristet". Man anpassar sig således efter muslimer och förvägrar de svenska barnen en viktig tradition som är en del av vårt kulturarv. Luciafirandet, som har varit en svensk tradition sedan 1800-talet, blir således numera år efter år skändat och nonchalerat. De som är ansvariga för dessa påhitt sänder signalen att våra traditioner inte är något att bry sig om, något som en del invandrare häpnar över. Våra traditioner är ett fundament som förenar det svenska folket. Denna utveckling, som ytterligare splittrar vårt land, är väldigt oroväckande och måste hejdas.