Senare i dag genomförs Stadsloppet i Finspång. Mitt uppe i starten och målgången av Stadsloppet i Bruksparken, med hundratals barn och ungdomar, kommer en krogägare att exponera sin verksamhet med fullständiga rättigheter. Kommunen har gett tillstånd. Överhuvudtaget kan man fråga sig vad alkohol har med ett idrottsevenemang att göra.
I kommunens ANDT-strategi för barn och unga anges: ”Insatser för att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk utgör grunden för det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. (--) De preventiva insatser som har starkast stöd i forskningen är tillgänglighetsbegränsande insatser."
Kommunen lyckas dåligt med dessa mål och misslyckas med att förebygga. 400-500 barn (ungefär vart sjunde) anger att de upplever negativa konsekvenser av att vuxna i deras närhet dricker på ett sätt som skadar barnets trygghet och i värsta fall leder till övergrepp.
Kopplingen idrott och alkohol är kanske lika olycklig. Alkohol påverkar klart träning och prestation.
– Att idrottare bör vara försiktiga med sina alkoholvanor, och inte dricka dagen före en träning eller en tävling förstår nog de flesta. Men att en festkväll kan påverka träning och prestation flera dygn efteråt vet nog inte alla, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet. (Kunskapsskriften ”Idrott och alkohol” 2014)
Det som bekymrar mig är att så många människor far illa av alkoholen. Ofta i det fördolda. Personer som ofta själva inte dricker. Barn. Och att så få är beredda att försöka förändra situationen. Relationen till alkohol. Kunskapen finns, viljan är mindre och solidariteten på undantag. Vi har en elefant i rummet men vi talar inte om den.
Fullständiga rättigheter och Stadsloppet går inte ihop. Jo, om det vore barnets fullständiga rättigheter och inte krögarens.