I de gröna näringarna finns många bra arbeten

Som mjölkbonde vill jag slå ett slag för alla fantastiska jobb som finns i lantbruket.

Mjölkbonden Magnus Svensson slår ett sölag för utbildningar och arbeten i det svenska lantbruket.

Mjölkbonden Magnus Svensson slår ett sölag för utbildningar och arbeten i det svenska lantbruket.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2022-03-05 09:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett säkert vårtecken för unga och studenter är att det är dags att göra utbildningsval inför hösten. Som mjölkbonde skulle jag vilja slå ett slag för alla fantastiska jobbmöjligheter som finns inom det svenska lantbruket och livsmedelsindustrin.

Nyligen släppte Arla en rapport som visar att vi är många mjölkbönder runt om i Sverige som behöver arbetskraft framöver. Det behövs till exempel djurskötare, arbetsledare och traktorförare som jobbar på gårdarna men det behövs också kunniga rådgivare och veterinärer som vi kan anlita.  Tyvärr tror jag många har en förlegad bild av hur det är att jobba på en gård. Men det är något helt annat i dag än för 40 år sedan. Med hjälp av modern teknik och digitalisering har vi fått bättre arbetstider, slipper många av de tunga momenten och kan ägna mer tid till att djuren. Om man är intresserad av hållbarhet, djur och natur och vill göra en viktig insats i samhället kan jag inte tänka mig en roligare yrkesbana. 

Att det här är en samhällsviktig verksamhet håller de allra flesta med om. När Arla frågade konsumenter svarade mer än 8 av 10 att de anser att det är väldigt viktigt att Sverige är självförsörjande inom livsmedel. Ska Sverige klara livsmedelsstrategin och nå miljö- och klimatmålen är kompetens inom våra så kallade gröna näringar helt central. 

Det är bra att Sverige tar ledartröjan för att få ner utsläppen från våra tunga fossila industrier inom stål, och cement och att det byggs batterifabriker och elbilar i Sverige. Men det räcker inte för att klara omställningen! Brukandet av jorden, omsorgen om djur och natur, livsmedel som gör oss starka och friska, måste få en mycket mer framskjuten position i våra framtidsvisioner. 

Därför behöver Sverige en strategi för kompetensförsörjning för de gröna näringarna. Gymnasieprogram bör anpassas mer efter arbetsmarknaden så att ungdomar blir bättre förberedda för jobb där det behövs arbetskraft. Jag tycker också att yrkesprogrammen bör ge högskolebehörighet för att göra dem mer lockande, och att antalet utbildningsplatser för yrkesvux och yrkeshögskolan bör utökas. Vi behöver er!

Så inför vårens utbildningsval och sommarens extrajobb uppmanar jag verkligen fler att titta på de spännande utbildningar och jobbmöjligheter som finns inom lantbruk och livsmedel. Svensk livsmedelsproduktion behöver fler tekniker, programmerare, djur- och naturälskare och mat- och hälsointresserade. Välkommen!

Det finns många yrken i lantbruket som kan locka studenter från flera utbildningar. Det skriver dagens debattör.
Det finns många yrken i lantbruket som kan locka studenter från flera utbildningar. Det skriver dagens debattör.