Hur kan ingenjörer och ekonomer spela med i detta?

Den nya regeringen har från förra regeringen ärvt en "samordnare för fossilfritt Sverige", agronomen Svante Axelsson.

Enligt debattören har det i verkligen knappt hänt något av allt det som Fossilfritt Sverige beskriver som stora framsteg.

Enligt debattören har det i verkligen knappt hänt något av allt det som Fossilfritt Sverige beskriver som stora framsteg.

Foto: Maria Johansson

Debatt2022-11-27 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I en debattartikel i Folkbladet (10/11) hävdade Axelsson bland annat detta: "Hade någon för fem år sedan påstått det som sker idag, hade det sannolikt avfärdats som naiva gröna drömmar. Idag vet vi:

  • att LKAB planerar att investera 400 miljarder i utveckling av fossilfritt järn,
  • att bilindustrin investerar i tre gigabatterifabriker i Skellefteå, Göteborg och Mariestad,
  • att SSAB är först ut i världen med att erbjuda fossilfritt stål redan 2026,
  • att Cementa ska producera klimatpositiv cement redan 2030,
  • att Stockholm Exergi planerar att avskilja och lagra koldioxid, o att Preem skrotat sina planer på ett nytt oljeraffinaderi till förmån för ett bioraffinaderi.
  • Det finns också mer okända framgångar så som världens mest utvecklade plastsorteringsanläggning i Motala, banbrytande produktion av flytande biogas vid Nymölla massa- och pappersbruk, och att Lantmännen introducerar fossilfri mineralgödsel på marknaden. Klimatpolitiken har därmed även blivit näringspolitik som ger jobb, tillväxt och ökad export."

Detta är mina kommentarer:

Axelsson skriver som om allt detta redan hänt eller är på väg att hända. I verkligheten har inget av det hänt, och mycket litet har ens påbörjats med faktiska åtgärder och pengars utbetalande. 

  • Vätgas finns inte i naturen utan måste tillverkas i flera dyrbara, energislukande och även riskfyllda steg.
  • Producerad vätgas måste hanteras och distribueras under antingen minst 200 bars tryck eller 253 minusgrader – både energikrävande och riskfyllt.
  • Industrierna blir mestadels processindustrier med behov av något hundratal operatörer per plats – om de alls blir av.
  • För själva byggandet skulle däremot tusentals behövas, som i så fall kommer som flyttfåglar och sedan flyger sin väg igen, lämnande tomma bostäder efter sig.
  • Hur många vindkraftverk som helst kan byggas, men det blåser inte mer för det.
  • Råvaror för biobränslen räcker inte på långa vägar i konkurrens med mat och andra mer angelägna behov.

Föreslagna investeringar bygger därför på rent önsketänkande och är i praktiken mest luft = finns inte. Rent inflationsbränsle! Svante Axelsson själv är agronom. Men hur kan civilingenjörer och civilekonomer spela med i detta självbedrägeri – på skattebetalarnas = allas bekostnad? Regeringen borde omgående lägga ned det så kallade initiativet Fossilfritt Sverige!

Svante Axelsson är nationell samordnare i Fossilfritt Sverige. En verkssamhet som, enligt debattören, regeringen snarast borde lägga ner.
Svante Axelsson är nationell samordnare i Fossilfritt Sverige. En verkssamhet som, enligt debattören, regeringen snarast borde lägga ner.