Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gott om skog i Sverige

Skogen är nyckeln till den fossilfria fordonsflottans värld skriver dagens debattör. Och skog finns det gott om.

Skogen är nyckeln till den fossilfria fordonsflottans värld skriver dagens debattör. Och skog finns det gott om.

Foto: Ruud, Vidar

Debatt2018-05-17 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sju av åtta riksdagspartier står bakom regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Då ska alltså alla bilar, lastbilar och bussar kunna drivas av något annat än bensin och diesel.

Ska vi nå målet måste fler ställa om till förnybara drivmedel, parallellt med andra lösningar som elektrifiering. Alla lösningar behövs.

Alla hållbara biodrivmedel som finns på marknaden i dag är bättre än de fossila. Ett exempel är etanol. Det är väletablerat, finns tillgängligt i stora volymer internationellt och minskar de klimatpåverkande utsläppen kraftigt jämfört med fossila alternativ.

Sedan årsskiftet är E85 för personbilsmarknaden inte bara bättre för klimatet, utan även snällare mot plånboken än bensin tack vare de nya skatterna på drivmedel.

För lastbilar och bussar finns etanolbränslet ED95, som minskar klimatpåverkan med upp till 90 procent jämfört med diesel. Allra mest klimatsmart är ED95 med skogsetanol, framställd av rester från skogen.

Personbilar och tung trafik kan alltså redan kapa sin klimatpåverkan. Skogen är nyckeln och skog har vi gott om. Teknologi i världsklass för att omvandla skogsrester till förnybara bränslen finns redan utvecklad och klar, men vi saknar tydliga och långsiktiga spelregler.

För den tunga trafiken behövs styrmedel som långsiktigt gynnar förnybara drivmedel. I dag är ED95 skattebefriat, vilket är positivt, men bara till och med 2020. En garanti om fortsatt skattebefrielse även efter 2020 skulle göra stor skillnad.

Om riksdagen inte beslutar att ED95 ska vara skattebefriat efter 2020 behöver de folkvalda snarast ta fram andra styrmedel. Den tunga trafiken verkar på en hårt konkurrensutsatt marknad, vilket ställer höga krav på framförhållning och långsiktighet. Utan det kommer nödvändiga investeringar för att bygga ut biodrivmedelsmarknaden att utebli.

I Sverige finns både råvaran och tekniken för att göra oss självförsörjande på biodrivmedel till såväl personbilar som tung trafik. Det som krävs är att politikerna garanterar långsiktiga spelregler. Först då kan näringslivet investera i de anläggningar som krävs för att göra Sverige fossilfritt.

Läs mer om