Från pinsamt till uruselt duger inte för Finspång

För en tid sedan presenterade Svenskt Näringsliv sin mätning över företagsklimatet i Sverige och dess kommuner. Bland Sveriges 290 kommuner faller Finspång ned från pinsamma 231 till urusla 251:e plats.

Elisabet Rehn är kandidat för Liberalerna i Finspång.

Elisabet Rehn är kandidat för Liberalerna i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Debatt2022-07-15 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte sedan 2016 har vi varit ovanför 200-strecket. Svenskt Näringslivs undersökning visar att det är i service och bemötande samt dialog och information till företagarna som Finspångs kommun får extra lågt betyg. Vi Finspångsliberaler ser näringslivet som samhällets motor. Ett gott företagsklimat och välmående företag är en avgörande faktor för att göra Finspång till en attraktiv och växande kommun. 

Ett livskraftigt näringsliv ger förutsättningar för fler jobb, högre skatteintäkter och för att Finspång blir en ännu bättre plats att bo och verka i. Det är företagen som finansierar välfärden. De senaste åren är det hos de små och medelstora företagen som de nya jobben i Finspång har skapats. Grunden för ett gott företagsklimat är att det finns en förståelse för företagarnas situation, behov och förväntningar och att det finns en vilja till dialog! Finspångsliberalerna vill se bättre samverkan mellan kommunens förvaltningar, kommunala bolag, näringsliv och ideella krafter. 

Tillsammans kan vi klara framtidens utmaningar! För att detta ska kunna ske måste kommunen uppfattas som en tillgänglig och öppen partner, både av befintliga och nya företagare. Då måste kommunen ha kunskap om och förståelse för företagare och deras villkor Då krävs en fungerande och effektiv offentlig sektor, med bra skolor, tillgång till tomter och bostäder samt en välutvecklad infrastruktur. 

Finspångsliberalerna har flera konkreta förslag för ett bättre näringslivsklimat. Vi vill till exempel:

Skapa ett näringslivskontor som samlar all kompetens som Finspångsföretagen behöver.

Utveckla Tillväxt Finspång till att vara en faktisk arena, där små och stora företag från olika branscher och kommundelar kan föra upp sina frågor, Där kommunen kan förankra förslag som påverkar företagare och där en dialog kan föras.

Säkra tillgången på byggfärdig verksamhetsmark för stora och små företagsetableringar. 

Satsa på lärlingsutbildningar inom vuxenutbildningen i samverkan med privat och offentligt näringsliv.

Finspångs företag är nyckeln till integration, arbetstillfällen och utveckling. Om Finspång ska kunna växa som kommun behöver vi ett välmående näringsliv. Kraften ligger hos entreprenörerna, men som kommun ska Finspång göra det lätt att driva företag. 

Mikael Wallin är gruppledare och toppkandidat för Liberalerna i valet i höst.
Mikael Wallin är gruppledare och toppkandidat för Liberalerna i valet i höst.