Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ensamheten hotar äldre

Ofrivillig ensamhet. Päivi Johansson är fullmäktigeledamot i Norrköping och ordförande för Moderata Seniorer i Östergötland.

Ofrivillig ensamhet. Päivi Johansson är fullmäktigeledamot i Norrköping och ordförande för Moderata Seniorer i Östergötland.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2017-06-07 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste bryta den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Ensamhet leder till slut till känslor av utanförskap och isolering. Den ofrivilliga ensamheten gör människor olyckliga.

En stor risk i samband med äldres ofrivilliga ensamhet är undernäring, felmedicinering och att många äldre upplever sig tvingade att genomföra besök på sjukhusens redan hårt belastade akutmottagningar eftersom den nära vården och omsorgen inte är tillräckligt utbyggd och tillgänglig i delar av Sverige. Betydande delar av hälso- och sjukvården samt socialtjänsten med äldreboende och hemtjänst går på knäna i dag.

En ny rapport byggd på statistik från Senior alert, det nationella kvalitetsregistret och Socialstyrelsen, visar att närmare 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Därtill att fler än 117 000 riskerar att drabbas av undernäring. I vissa kommuner är mer än var fjärde äldre undernärd. Det är helt oacceptabelt. Det är skamligt att äldre inte får den mat och sällskap som man behöver för att leva ett meningsfullt och gott liv.

Andelen äldre i Sverige ökar stadigt. Det är idag ungefär 2 miljoner människor som är över 65 år. Det handlar om var femte person i Sverige. Under år 2016 var det drygt 166 800 personer över 65 år i ordinärt boende som hade regelbundet tillgång till en eller flera insatser av hemtjänst. Därtill drygt 83 400 personer över 65 år som bodde i permanenta särskilda boendeformer.

Ensamhet är någonting vi alla gemensamt kan hjälpa till att försöka motverka. Vi vill se ett Sverige där alla kan mötas. Det ska finnas goda möjligheter till social samvaro för såväl äldre som kan och väljer att bo kvar hemma som alla dem med olika former av äldreomsorg.

I Sverige ska äldre behandlas med respekt. Den har de förtjänat genom att ha byggt upp vårt gemensamma land. Äldres ofrivilliga ensamhet är ovärdig. Den ska vi motverka. Vi bryr oss om varandra. Det är en av våra styrkor i Sverige. Det ska vi ta tillvara på när vi fångar upp allt det engagemang och den viljan som finns för att bryta äldres ofrivilliga ensamhet.

Läs mer om