En inte helt sund partikultur




Enligt ordförande för Landsbygdspartiet oberoende har SD - där Darko Mamkovic (bilden) är gruppledare i Norrköping - en "inte helt sund partikultur."

Enligt ordförande för Landsbygdspartiet oberoende har SD - där Darko Mamkovic (bilden) är gruppledare i Norrköping - en "inte helt sund partikultur."

Foto: Annica Hesser

Debatt2019-09-03 11:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndags lämnade fyra stycken SD i Norrköping och gick över till Landsbygdspartiet oberoende, LPo. Alla fyra sitter i kommunfullmäktige i Norrköpings kommun. Därmed ändras den politiska maktbalansen i kommunfullmäktige.

Många funderar nog på hur ett litet uppstickarparti som LPo som fick 0,5 procent i kommunalvalet plötsligt kan träda in på scenen och få en vågmästarroll.

Det började för två år sedan. Jag var då ännu inte partiledare för LPo. Jag skrev några artiklar på min dåvarande blogg Torssell Today om bland annat SD. Partiet har en inte helt sund inre partikultur.

Jag fick många bekräftande telefonsamtal, bland annat från Västernorrland, om upprörande händelser inom SD.

Som motvikt nämndes Stig Malmberg som karaktärsfast står för goda värden. Han sitter som andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Ånge för SD. Jag ringde honom. Ett långt trevligt samtal. Vi var eniga i landsbygdsfrågor, skolfrågor, synen på EU. Jag tror att vi talades vid två gånger.

Det var inget mer med det.

I april i år valdes jag till partiledare för LPo. Vid ett avdelningsbesök i Västernorrland talade några om Stig Malmberg i Ånge som hade gott renommé. Han funderade på att gå över till LPo. Jag åkte till Ånge och vi hade ett långt, trevligt samtal omgivna av ett vackert norrländskt landskap.

Därefter ringde han mig och berättade att även två stycken i Norrköping hade samma funderingar som han. Stig Malmberg, jag, Sandra Karlsson och Jan Petersson träffades i Norrköping i augusti. Även det ett mycket bra samtal. Ännu var det oklart vad som skulle ske. De två i Norrköping ville fundera i lugn och ro. Så fick jag ett meddelande i slutet av förra veckan att de ville träffa mig igen.

De interna samtalen och LPo: s långsiktiga planer, plus att LPo står för goda värden inom politiken, gjorde att fyra stycken i kommunfullmäktige ville gå över till LPo. Nyheten kom måndagen den 1 september.

Det handlar inte om värvningar, utan om en vilja att långsiktigt bidra med stabilitet för Sverige.

I Norrköping styr kvartetten. LPo tänker varken spränga kvartetten eller försöka ingå i kvartetten. LPo erbjuder istället ett stöd framöver så att Norrköping kan planera långsiktigt, vilket behövs i nuvarande läge.

Kvartetten kommer alltså att fortsätta som vanligt, men med bättre förutsättningar.

Stabilitet, långsiktighet och balans. Det är bra för Norrköpingsborna och även för den omgivande landsbygden.