En global matkris–En global hungerkris–En vĂ€rldshunger

I den nyligen slÀppta budgetpropositionen konstaterar regeringen att hungern i vÀrlden fortsÀtter öka för Ättonde Äret i rad. Man kan lÀsa att 345 miljoner mÀnniskor i vÀrlden saknar tryggad livsmedelsförsörjning. Men vÀrldshungern Àr tyvÀrr mycket vÀrre Àn sÄ.

Malin Flemström Àr vd pÄ The Hunger project.

Malin Flemström Àr vd pÄ The Hunger project.

Foto: Tina Forslund

Debatt2023-10-22 09:51
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi vĂ€lkomnar att regeringen lyfter denna globala kris som krĂ€ver krafttag för att stoppa, men tyvĂ€rr har de blandat ihop begreppen. 

Enligt FAO: s senaste rapport har nĂ€mligen 42 procent av vĂ€rldens befolkning inte rĂ„d med tillrĂ€ckligt med nĂ€ringsrik mat. AlltsĂ„ nĂ€stan hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning. 783 miljoner mĂ€nniskor levde 2022 i det som definieras som hunger. Det Ă€r inget annat Ă€n en global matkris. En hungerkris. 

Men den hĂ€r krisen behandlas inte som en kris. IstĂ€llet tillĂ„ts dagens matsystem skapa och befĂ€sta hunger, nĂ€r maten fördelas ojĂ€mlikt. För det finns tillrĂ€ckligt med mat pĂ„ jorden för att rĂ€cka till alla. Krisen har skapats av en ojĂ€mn fördelning dĂ€r fĂ„ aktörer gynnas, medan allt fler individer hamnar utanför. Även jorden tar stryk av de ohĂ„llbara systemen och idag gĂ„r den biologiska mĂ„ngfalden förlorad i snabbare takt Ă€n nĂ„gonsin. Det, och klimatförĂ€ndringarna, drabbar de redan utsatta hĂ„rdast, de som Ă€r beroende av sina odlingar för att fĂ„ mat pĂ„ bordet. 

En som vĂ€l kĂ€nner till konsekvenserna Ă€r bonden Yacouba Ouedraogo som bor pĂ„ landsbygden i Burkina Faso, helt beroende av jorden han brukar. Han har sjĂ€lv upplevt kronisk hunger och pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll sett hur det inte bara pĂ„verkar individer utan hela samhĂ€llen. Idag odlar han bl a majs, hirs, durra och bönor, som basföda till sin familj. Överskottet sĂ€ljs och den lilla vinst han fĂ„r över lĂ€gger han pĂ„ att betala för sina barns skolgĂ„ng. Men Yacouba beskriver att jordbruket blivit en chansning och att vattenbrist Ă€r ett stort problem. En uteblivet regn kan betyda att en hel skörd gĂ„r förlorad.

– Förra Ă„ret hoppades vi pĂ„ att regnet skulle komma, men det kom inte. Det Ă€r vĂ€ldigt osĂ€kert. 

De som lever nĂ€ra problemen sitter ofta ocksĂ„ pĂ„ de mest hĂ„llbara lösningarna. Inom The Hunger Projects verksamhet ser vi individer och samhĂ€llen resa sig ur hunger varje dag. Men vi vet ocksĂ„ att nĂ€r du lever i kronisk hunger Ă€r det svĂ„rt att förĂ€ndra din situation. Lever du i hunger tvingas du lĂ€gga allt din tid och energi pĂ„ att skaffa mat för dagen. Du gĂ„r runt med en stĂ€ndig stress att fĂ„ ihop tillrĂ€ckligt med nĂ€ringsrik mat till dig och din familj. Du gĂ„r och lĂ€gger dig hungrig, och mĂ„ste kanske vĂ€lja vilket barn som ska behöva lĂ€gga sig hungrigt just ikvĂ€ll. Vilket av barnen som ska fĂ„ fullfölja sin skolgĂ„ng. 

Att leva i hunger Ă€r inte samma sak som att leva i svĂ€lt, dĂ„ du riskerar att dö av matbrist. Du kan leva i hunger under lĂ„ng tid, men hela tiden med en överhĂ€ngande risk att snabbt hamna i svĂ€lt nĂ€r det ovĂ€ntade intrĂ€ffar – som en naturkatastrof, vĂ€deromslag till följd av klimatförĂ€ndringar, en pandemi eller ekonomisk nedgĂ„ng. HĂ€ndelser som vi sett lösa av varandra de senaste Ă„ren. Vi behöver dĂ€rför satsa Ă€nnu mer pĂ„ att bygga motstĂ„ndskraft och arbeta förebyggande för att den kroniska hungern inte ska bli akut.  

Hunger gÄr att stoppa. Vi ser bevis pÄ det varje dag. Men vi ser ocksÄ bakslagen. MÀnniskan har skapat en vÀrld med hunger och har idag alla ekonomiska, politiska och sociala möjligheter att skapa en vÀrld utan hunger. För att det ska ske behöver vi börja med att se vÀrldshunger som nÄgot oacceptabelt och krÀva att den behandlas som den kris det Àr.