Ekonimin kräver att vi fattar smarta beslut

På onsdag fattar kommunfullmäktige beslut om Finspångs kommuns strategiska plan och budget för 2020. Trots en kärv ekonomi behöver vi ändå våga se framåt.

Ulrika Jeansson är kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Inför fullmäktige på onsdag skriver hon om ett "föränderligt Finspång."

Ulrika Jeansson är kommunstyrelsens ordförande i Finspång. Inför fullmäktige på onsdag skriver hon om ett "föränderligt Finspång."

Foto: Redaktionen

Debatt2019-11-25 09:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finspång har alltid förändrats i takt med tiden och omvärlden. Vårt näringsliv har genom historien förmått skapa produkter och tjänster utifrån den efterfrågan som olika tider har haft. Många små och medelstora företag kompletterar våra stora industrier. Finspång har ett starkt föreningsliv och allt detta har bidragit till de värden som Finspång idag kännetecknas av: ”utveckling, livskvalitet, samverkan, öppenhet och nytänkande”.

Jag är övertygad om att dessa värden har om möjligt ännu större betydelse för framtiden. För Finspång fortsätter förändras, men nu i en allt snabbare takt. Vi förändras därför att vi har höga ambitioner för de kommande 15 åren. Men vi förändras också därför att omvärlden förändras. Som kommun ställs vi inför nya utmaningar i och med förändringar både nationellt och globalt. Exempel är förändringen som sker inom Arbetsförmedlingen och ett ökat fokus på civilförsvaret där kommunen får nya uppgifter och ansvar. 

I vår strategiska plan och budget för 2020 tar vi utmaningarna inom Agenda 2030 och de 17 globala målen som utgångspunkt. Att bidra till ett hållbart samhälle globalt måste börja lokalt. Vad kommunen gör socialt och miljömässigt i Finspång och hur vi hanterar våra resurser spelar roll i det globala perspektivet. Att ta Agenda 2030 som utgångspunkt för vår utveckling ger oss möjligheter att tala om långsiktighet och hållbarhet med andra – näringsliv, föreningar, andra kommuner och vår region. Agendan kan på det sättet bli ett gemensamt språk. Det vill jag att vi tar tillvara.

Målet att bli 30 000 invånare 2035 ställer stora krav på oss. Inte minst handlar det om ett kraftigt ökat bostadsbyggande. Det behövs investeringar i skolor, omsorgslokaler och i infrastruktur. Vår kommande nya Översiktsplan anger hur detta ska gå till. Nya detaljplaner färdigställs vilket skapar förutsättningar för byggande. Vår gemensamma organisering med näringslivet i ”Tillväxt Finspång” är en viktig del i vår tillväxtambition. 

Det som känns oroande är kommunens ekonomi. Vi, i likhet med många andra kommuner, går in i en tuff ekonomisk period. Detta kommer att kräva svåra beslut. Då gäller det att besluten är smarta och bidrar till framtid och utveckling. Jag är glad att få leda en kommun som genom historien förmått anpassa sig till en föränderlig omvärld. Jag är säker på att vi kan göra det igen. Här vill jag lyfta fram det politiska blocköverskridande samarbete som styr Finspång. Det ger goda förutsättningar för hållbara och långsiktiga beslut för kommunens framtid. Tillsammans med de som bor, lever och verkar i Finspång, vill jag fortsätta att leda Finspång i en föränderlig omvärld. 

Finspång utvecklas och byggs om.
Finspång utvecklas och byggs om.
Karta: Kommunhuset