Åren 1996-1999 var han huvudsekreterare i den statliga granskningskommissionen om polisutredningen som följde på mordet av statsminister Olof Palme 28 februari 1986.
2022 gav Norstedts förlag ut Axbergers bok "Statsministermordet" som belönades med "Stora fackbokpriset" Det är en helt fantastisk bok. Man behöver inte vara någon "Palmenörd" eller "PÖP" - polisiärt överintresserad person - för att uppskatta boken. Hans-Gunnar Axberger har mobiliserat alla tillgängliga författartalanger i sitt skapande.
Förordets sista mening lyder: "Jag söker inte svaret på vem gärningsmannen var utan skälet till att vi aldrig funnit det." Efterordets sista meningar är dessa: "Det var den svenska rättsstatens slutliga kapitulation inför ett statsministermord den varken förmått förebygga eller utreda. Det är hårda ord, jag vet. Beskriv det gärna vackrare, den som kan."
Axberger har rätt. Det är svårt att beskriva den 34 år långa utredningen med vackrare ord. Från det första dygnets fatala utredningsmissar och till den sista pressträffens utpekande av en sedan decennier tillbaka avliden person som gärningsman, har polisutredningen varit en räcka händelser som gått utöver vad "Riksåklagare, Säpochefer och andra kunnat föreställa sig i sina vildaste fantasier och värsta farhågor."
Styrkan med "Statsministermordet" är att boken är just en granskning av misslyckandets modus operandi och inte en argumentering för en viss favorit till mördare. Hans-Gunnar Axberger rör sig hemtamt i juridiken och i politiken. Han har i sitt nu sjuttioåriga liv rört sig lite vid sidan av och ibland mitt i flera av de miljöer och samhällssektorer som kom att dras in i den misslyckade och stundom groteska soppa som Palmeutredningen blev.
Han andas faktiskt viss förståelse för att den siste åklagaren i utredningen Krister Pettersson insåg att det "inte gick att hålla på längre" och satsade "allt på ett kort" för att få slut på eländet. Men han borde ha valt en annan väg, enligt Axberger. Krister Pettersson kunde ha konstaterat att "höga beviskrav har inte kunnat mötas och (--) tyvärr hade de avgörande resultaten uteblivit och nu återstod inte annat än nedläggning - ej spaningsresultat."
Nästa söndag återkommer vi till boken "Statsministermordet" här i Folkbladet. Bokens 12 kapitel är alla mycket läsvärda och innehållsrika. Vi lyfter fram Axbergers omdömen om några av kalkonutredningens aktörer.