Bergska och Nyströmska är skolor som är värda bättre politiker

Det är kortsiktigt att köra över engagerade medborgare, speciellt när konsekvenserna inte är klarlagda vare sig när det gäller ekonomi eller den otrygghet och oro som drabbar både elever och deras föräldrar.

Ingrid Westlund är kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Finspång.

Ingrid Westlund är kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Finspång.

Foto: Widar Andersson

Debatt2024-04-20 09:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få har undgått att både Finspångs och Söderköpings kommun har fattat beslut om att abdikera inför marknadskrafterna inom skolområdet. Framför våra ögon demonteras kommunala gymnasier med dokumenterad och välkänd hög kvalitet. Gymnasier och linjer som föräldrar och elever är stolta över och som behövs för att bidra till kommunernas tillväxt. 

På båda orterna är det stora protester, dels mot pausandet av intagningar till Bergska gymnasiet, och dels mot slopandet av intagningen till tre teoretiska program på Nyströmska gymnasiet i Söderköping. Det var länge sedan vi såg ett sådant engagemang från medborgarna. I protesterna deltar elever, föräldrar, lärare, företagare och andra berörda medborgare. Ett engagemang som de styrande inte förmår kanalisera till en framtida kraft och optimism. I Söderköping handlar det om S och M, med stöd av SD. I Finspång är det S, C och L med stöd av SD, som visar prov på lomhördhet när det kommer till medborgarnas maktlöshet och oro. 

Vi tror inte att de partier som fattat besluten inser konsekvenserna, och vilka personella och ekonomiska kostnader det medför att skicka elever till skolor runt om i Östergötland. För vissa elever är det helt enkelt inte möjligt att gå på ett gymnasium med nu existerande kommunikationer. 

Kommunerna har tagit besluten i kommunstyrelsen, respektive i nämnd. Beslut om att demontera en kommunal gymnasieskola, som berör så många medborgare, ska enligt vår mening fattas av kommunernas högsta beslutande organ, det vill säga kommunfullmäktige. I Finspång är dessutom beslutsunderlagen och konsekvensbeskrivningarna ofullständiga. 

Vi kan konstatera att marknadskrafterna inom skolområdet drabbar mindre kommuners gymnasieskolor, trots att de håller dokumenterad och välkänd hög kvalitet.  Vänsterpartiets organisationer i Söderköping, respektive Finspång hävdar med bestämdhet att demonteringen av gymnasieskolorna i Söderköping och Finspång inte gagnar vare sig Finspångs eller Söderköpings bästa. Det är kortsiktigt att köra över engagerade medborgare, speciellt när konsekvenserna inte är klarlagda vare sig när det gäller ekonomi eller den otrygghet och oro som drabbar både elever och deras föräldrar.