Arbetsgivaravgiften är högre än inkomstskatten

Om våra skattepengar ska användas på rätt sätt måste den allmänna kunskapen om skattesystemet öka.

Här ser vi en del av utbudet från Trappfabriken i Rättvik invid Siljan.

Här ser vi en del av utbudet från Trappfabriken i Rättvik invid Siljan.

Foto: Trappfabriken skärmdump

Debatt2021-02-09 09:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriser och osäkerhet i omvärlden gör att många tänker extra mycket sin ekonomi. Man ser över sina utgifter och är ofta lite mer återhållsam med konsumtionen. För att detta ska vara möjligt är det naturligtvis viktigt att ha koll på vad pengarna kommer används till. 

Tyvärr fungerar det inte på samma sätt med skattesystemet. Kunskapen om vart pengarna går och hur mycket vi betalar är låg. Det ligger naturligtvis ett ansvar på varje enskild skattebetalare att skaffa sig denna kunskap, men ibland undanhåller det offentliga uppgifter om vad som faktiskt betalas. Jag tänker här närmast på arbetsgivaravgiften, vilket i praktiken är en skatt på arbete som administreras av företagen. 

På Skatteverkets hemsida kan var och en se sin inkomstskatt månad för månad. Men någon uppgift om arbetsgivaravgiften finns inte att tillgå. Detta får anses vara ett medvetet val från lagstiftaren och dess myndighet, åtminstone beror försumligheten knappast på slarv. Det ger snarast intrycket att det inte är meningen att anställda ska se arbetsgivaravgifterna som arbetsgivaren betalar in.  Detta är helt feltänkt eftersom arbetsgivaravgiften är en betydande del av arbetskraftskostnaden. För de flesta anställda är arbetsgivaravgiften dessutom större än inkomstskatten. 

Samtidigt går en allt större andel rätt ned i statskassan, genom den allmänna löneavgiften och avgifter som inte är kopplade till förmåner. Därför borde det ligga i allas intresse att veta vad man betalar och vad pengarna används till. I dagsläget ligger arbetsgivaravgiften på 31,42 procent, och den har ökat successivt sedan den infördes på 1960-talet. Det är betydande resurser vi talar om. 

På samma sätt som vi vill veta vad vi skänker pengar till frivilligt borde det vara av intresse för alla att veta vart pengarna går i form av skatter och avgifter. I de flesta lönesystem finns idag möjligheten att visa arbetsgivaravgiften med ett enkelt knapptryck. Det kan du som arbetsgivare enkelt göra, oftast utan extra kostnad, och du som anställd kan efterfråga det. 

Om våra skattepengar ska användas på rätt sätt måste den allmänna kunskapen om skattesystemet öka. Jag välkomnar ett svar på varför det ser ut så här - för det kan väl inte ligga i någons intresse att denna okunskap bibehålls?  Låt det vara ett löfte nu på det nya året att vi alla bidrar till att höja vår kunskapsnivå på området!