Kompetensförsörjning är en av kommunens viktigaste framtidsfrågor och vi står inför en verkligt stor utmaning. Ökade behov av kommunala tjänster kräver fler medarbetare, samtidigt som det råder brist på tillgänglig arbetskraft i kommunens största yrkesgrupper. Därtill måste vi handskas varsamt med ekonomin. Även om de siffror har vi på personalavdelningen inte är fullt så alarmerande som de Akademikerförbundet SSR tar upp i sin debattartikel (9/10) råder dessutom hög personalomsättning inom flera yrkesgrupper.
På arbetsmarknaden råder stor konkurrens om bland annat socionomer. Tack vare flera års målmedvetet arbete har vi trots det nu betydligt lättare att rekrytera nya socialsekreterare än för några år sedan. Utmaningen ligger snarare i att få våra medarbetare att välja att stanna kvar längre. Norrköpings kommun har de senaste åren haft stort fokus på att stärka attraktionskraften som arbetsgivare. Arbetsmiljön väger tungt i mångas val av arbetsgivare och arbetsmiljöarbetet pågår ständigt i alla verksamheter.
På socialkontoret där många av våra socialsekreterare arbetar pågår ett intensivt och strukturerat arbete där man ser över arbetsfördelning, genomför utbildningsinsatser och har infört nya yrkeskategorier för att avlasta socialsekreterarna. Kommunen arbetar med en långsiktig lönestrategi och gör årliga behovsanalyser och prioriteringar utifrån dessa. Detta har lett till extra lönesatsningar på flera av de grupper som nämns i artikeln.
Varje år fastställer kommunstyrelsens personalutskott ett arbetsgivaruppdrag som har extra fokus i all verksamhet. De senaste åren har arbetsgivaruppdraget varit att vidareutveckla och tydliggöra medarbetarnas karriärvägar och att främja chefers förutsättningar att utöva ett gott ledarskap. Arbetet inom de områden som föreslås pågår alltså för fullt. Utifrån vårt sätt att se på samverkan är arbetstagarorganisationerna viktiga parter i arbetet och vi ser fram emot fortsatt gott samarbete.