Nu har kommunen mycket bråttom att få fram en detaljplan för berg- och dalbanan Wildfire i Kolmårdens Djurpark. Ärendet går i rekordfart. 28 oktober kom domen från Mark- och miljööverdomstolen att bygglovet för Wildfire är ogiltigt. En detaljplan behöver först göras som utreder om en berg- och dalbana kan placeras här.
2 november lämnade Djurparken in en ansökan om detaljplan. En tjänsteskrivelse lades fram 7 november till Stadsplaneringsnämnden där man föreslår att Djurparken får ett positivt planbesked. Nämnden sammanträdde 9 november och gav Djurparken planbeskedet med omedelbar justering av protokollet. Vanligtvis ska ärenden läggas fram 14 dagar innan nämndmöten så att ledamöterna får tid att förbereda besluten. Det gick så snabbt att varken tjänstemännen eller nämndledamöterna upptäckte skrivfel i skrivelsen. Där står "Begäran om ändring av detaljplanen överensstämmer med kommunens översiktsplan." Eftersom det inte finns någon detaljplan för området är påståendet inte sant.
Det är intressant att jämföra tjänsteskrivelsen med Mark- och miljööverdomstolens domskäl.
Trafiken:
I domen skrivs tydligt att trafiken till parken är ansträngd och behöver lösas med detaljplan. Men nu görs bara en plan för själva området där berg- och dalbanan står. Med hänvisning till Mark- och miljööverdomstolens domskäl är det därmed stor risk att detaljplanen som nu tas fram kan underkännas vid kommande överklaganden. Jag har tagit del av de närboendes skildringar av trafiksituationen kring Djurparken. Det finns ingen gång- och cykelbana till Djurparkens entré och Vildmarkshotellet. Inga på- och avstigningsplatser för bilar nära entrén. Bussar till Vildmarkshotellet kan inte svänga in från Kvarsebovägen. Turistbussar ställer sig på olämpliga ställen för att släppa på och av besökare. Fungerande planskilt övergångställe från stora parkeringen till entrén skulle behövas. Djurparken önskar ett entrétorg. Tropicarium vill ha café framför sin entré och bygga ut åt öster. Stora parkeringen har ingen rening av regnvattnet och under hela parkeringen finns ett vattenskyddsområde för dricksvatten. Allt det här indikerar att en detaljplan skyndsamt behöver göras för trafikfrågorna.
Djurparken är Östergötlands största turistmål med ca 750 000 besökare per år. Man siktar på att få 1 miljon besökare. Vägen till Djurparken är smal och krokig. Vid högsäsongsdagar är det bilkö ända från E4:ans motorväg. Trafikfrågan till Djurparken har försummats många år. Nu är det hög tid att lyfta blicken och planera fungerande lösningar. Att bygga fler vägar för att klara biltrafiken är ett synsätt som hör till det förgångna. Speciellt till Djurparken som är omgärdad av så många områden med höga naturvärden. Man behöver underlätta för de som kommer med tåg att ta sig till parken på ett smidigt sätt. De som är bilburna borde erbjudas parkering på lämpliga ställen, kanske nära motorvägen, och transporteras kollektivt till Djurparken och Vildmarkshotellet. Gång- och cykelväg från främst Krokek borde skyndsamt byggas.
Naturfrågor:
I planbeskedets tjänsteskrivelse anges att berg- och dalbanan står i Djurparkens område. Det stämmer delvis. En bit mark har köpts utanför Djurparkens tidigare gränser och staketet har flyttats ut i naturmarken västerut. Trädfällning och markberedning för banan gjordes innan Djurparken fick bygglov från kommunen och de fick betala en kännbar sanktionsavgift. Det borde redovisas i planuppdraget att en del av banan anläggs på jungfruelig naturmark utanför Djurparkens tidigare gränser.
I Sveriges lantbruksuniversitets ArtDatabank finns fynd registrerade av den rödlistade hasselsnoken i och strax utanför området. Mark- och miljööverdomstolen har också påtalat att det finns rödlistade arter vid berg- och dalbanan. Både reptiler och fåglar. Det betyder att naturen vid banområdet och i närheten behöver noggrant inventeras och dispens enligt Artskyddsförordningen sökas. Eventuella kompensatoriska åtgärder behöver utredas.
Inget av detta redovisas i planbeskedets tjänsteskrivelse som Stadsplaneringsnämndens ledamöter hade högst två dagar på sig att läsa innan beslut och justering.
Buller:
Tjänsteskrivelsen påtalar att bullerfrågorna från berg- och dalbanan behöver behandlas i detaljplanen. Det stämmer. Banan är byggd på en sluttning mot väster så att ljudet från vagnarna och skrikande människor inte ska störa så mycket i Djurparken. Strax väster om banan finns en höjd med Marmorbrukets vandringsled och ett vindskydd vid branten mot Bråviken. Mark- och miljööverdomstolen hade syn på platsen i somras och samlades vid vindskyddet där en del av förhandlingarna genomfördes. Bullret från Wildfire var påtagligt. Marmorbrukets naturreservat och Natura 2000-område är inte bara bildat för att skydda naturvärdena. Minst lika viktigt är det för friluftslivet att kunna njuta av platsen. Kanske den bästa plats vi har i Norrköping med utsikten mot Bråviken, Vikbolandet och staden. Naturreservatet och riksintresseområdena här har en mycket unik natur i en södersluttning med varma klippblock och gammal blandskog.
Hur borde Djurparken och kommunen gjort?
Eftersom trafikproblemen har varit ansträngda till parken länge borde kommunen för länge sedan tagit tag i frågorna. Här gäller det främst att planera för att besökare kan ta sig till parken på andra sätt än med bil och att trafiksituationen kring Djurparkens entré blir effektiv och säker. Inte bara se till att nya parkeringar byggs.
Djurparken borde ha väntat med att bygga banan tills bygglovet var slutgiltigt klart. Länsstyrelsen överprövade bygglovet och sade nej. Då är det vågat att bygga i förväg innan bygglovet är avgjort. Kanske har 150 miljoner kronor gått om intet.
Nu är det dags att göra om och göra rätt. Att slarva med miljöhänsynen straffar sig. Var finns tankarna om ekologisk turism i Norrköping? Kan inte Djurparken och Norrköpings kommun slå mynt av de fina naturvärdena? En ny faktor har också kommit in i planerandet i Sverige. Riksdagen har bestämt att senast 2018 ska all samhällsplanering räkna med ekosystemtjänsterna. Det vill säga alla nyttor som naturen ger. Ekosystemens tjänster renar luft och vatten, ger mat och råvaror, bevarar biologisk mångfald, dämpar buller, ger värden för friluftslivet och naturturismen.