Smittspridningen av coronaviruset Covid-19 förefaller nu att gå in i en ny fas. Kopplingen till besök i Kina och andra utbrottsländer blir svagare. Smittan går ut i den inhemska befolkningen. Folkhälsomyndigheten byter därför taktik. Tidigare har målet varit att hitta nålarna i höstacken – de få personer som burit med sig smittan in från andra länder – för att försöka försena ett inhemskt utbrott så mycket som möjligt. Taktiken har av allt att döma varit framgångsrik. Nu är det däremot höstacken – hela samhället – som står i fokus. Då krävs nya åtgärder.
På onsdagskvällen höll regeringen en presskonferens där utöver statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och justitieminister Morgan Johansson även rikspolischefen Anders Thornberg deltog.
Statsministern inledde med att å sina egna och regeringens vägnar vända sig till de anhöriga till den person - "det första dödsoffret" som på eftermiddagen avlidit i sviterna av Covid-19. Jag kom osökt att tänka på DN: s intervju med Folkhälsomyndighetens statsepidemolog Anders Tegnell (11/3): "Sverige har, tycker jag, under lång tid varit ett land som har väldigt svårt att acceptera risker", sa Tegnell. Det är en viktig iakttagelse som Löfven bör ta till sig. En regering som ber om ursäkt för att någon dör av sjukdom och ålder kommer inte att hinna med så mycket annat.
Regeringen har beslutat att använda en lag som ger möjlighet att inskränka även grundlagsskyddade sammankomster utifrån det överordnade syftet att hindra spridning av ”farsot”.
Mer att läsa: Smittan smittar även utan egna smittade.
Från och med den 12 mars är det därför nu förbjudet att anordna sammankomster – till exempel hockeymatcher, fotbollsmatcher, konserter, teatrar – som samlar mer än 500 människor på en och samma plats.
Statsråden hänvisade unisont till Folkhälsomyndigheten som begärt just en sådan begränsning av allmänna sammankomster.
Regeringens beslut är ett svårt slag för många. För att bara ta ett exempel: Konkurshotade Vita Hästen som såg fram mot slutspelsmatcher med tusentals människor i publiken. Nu är det stopp för det.
Kolmården ska öppna snart, Östgötateatern, IFK Norrköpings fotboll…
Förmodligen är det så att det är rimliga åtgärder som regeringen vidtar. Ingen vet. Taktiken nu är att försöka skydda äldreäldre och sjuka medborgare som om de blir smittade löper stora risker att dö i förtid. När smittan gett sig ut i befolkningen riskerar trycket att öka på sjukvården. Resurserna i vården – liksom hos polisen som Anders Thornberg underströk i en intervju med SVT på onsdagskvällen – är ändliga. En omfattande smittspridning leder till fler svårt sjuka som i sin tur leder till att mycket övrig vård för till exempel cancersjuka människor, kan riskera att försämras.
Ett svårt läge för regeringen. Man saknar ett beslutsalternativ utan risker och problem. Så är det. Antagligen har man gjort det bästa möjliga. Hysteri och slöseri är i den andra ringhörnan.