Livserfarenheterna ökas ständigt på. Sedan tidigare fanns där upplevelsen av Riksbanksbeslut om 500 procents ränta. I och med denna förmiddags händelser vet jag också hur det känns att samexistera med 0 procents ränta.
Riksbankens beslut var inväntat av de flesta bedömare och experter. Många hade i och för sig trott att Riksbanken skulle hejda sig vid 0, 05 procents ränta och således gjort en sänkning med 20 punkter från 0,25 som rådde förut. Men det var väl lika bra att gå hela vägen. Ett 0-beslut ger mer eko i nyhetsbruset.
Omedelbart efter beslutet såg jag på twitter hur valutahandlare rapporterade att den svenska kronan föll kraftigt mot euron. Blir detta bestående så är ett viktigt delmål uppnått. Kronan är för stark vilket hämmar exporten.
Inflationen har varit väldigt låg ovanligt länge. Priserna sjunker jämfört med förra året. Vilket hämmar ekonomin enligt många förståsigpåare. En av alla experter är SBAB:s chefekonom Tor Borg. Han framhåller att prissänkningar inte enbart är ett tecken på låg aktivitet i ekonomin. Jag ser också en strukturell förändring som håller nere priserna. Digitaliseringen gör att konkurrensen blir allt större och pressar ned priserna, säger han till dn.se.
Han tar som exempel om någon ska köpa ett par löparskor. ”Då kanske personen först går till en butik och provar vilket par som passar. Men i stället för att slå till direkt går allt fler konsumenter sedan hem och söker på nätet var de kan köpa skorna billigast, vilket kan vara var som helst i världen. - Effekten av det beteendet sprider sig och håller nere priserna. Den delen av låg inflation kan inte Riksbanken göra så mycket åt med penningpolitik, säger Tor Borg till dn.se.
Viktigt påpekade av Tor Borg. Gäller att inte försöka knö in allt i den nya ekonomin i de gamla världsbilderna.
Nå, nu har Riksbanken bränt sitt bästa krut. Ska bli intressant att se om 0-beslutet får lika stora effekter på sikt som vad 500-beslutet fick. Det som skedde då var att de allra flesta förstod att inflations- och devalveringsekonomin hade kommit till vägs ände. Att politiskt manipulerade växelkurser inte var något bra. Att EU-medlemskap nog inte var så tokigt i alla fall.
Risken nu är att det far iväg åt andra hållet med växande krav på politiker att börja vräka ut pengar i systemet för att få upp en ”jobbskapande inflation.” Det kan få riktigt illa om det blir så. Vi får som vanligt i kritiska lägen hoppas på att konservativa pragmatiker håller hårt i styråran.
Widar Andersson