Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det finns inga block att överskrida

Blogg2018-09-15 08:47

Eftersom dessa block inte existerar i maktpolitiska hänseenden så kan de heller inte överskridas.

Dagens Nyheters ledarsida konstaterar idag rätt och riktigt (lördag 15 september) att väljarna återigen har röstat in samma åtta partier till riksdagen. Väljarna har samtidigt demonstrativt visat på polariseringen i politiken; inget av de så kallade blocken som bildades 2004 är i närheten av att kunna styra landet på ett anständigt sätt. Politikerna har emellertid – i symbios med nyhetsmedias överdrivna rapportering om den i realiteten betydelselösa mandatkampen mellan rödgröna och alliansen – hängt sig kvar vid blockpolitikens sarg. Det vill nog till att ändra på det under den nu inkommande mandatperioden. Väljarnas tålamod är sannolikt inte utan gräns. Som den tidigare gruppledaren för Vänsterpartiet Lars Bäckström pekade på i Folkbladet häromdagen så kan SD: s bästa val mycket väl komma 2022. SD kan etableras som ett realt maktparti. Till Bäckströms påpekande vill jag själv addera möjligheten av att ett nytt parti etableras sig i riksdagen. Sverige behöver nämligen ett nytt mittenparti för den nya miljön; ett parti som utan massa krafs och krusiduller kan bidra till stabila regeringar med de stora partierna. Om rätt personer vid rätt tillfälle bestämmer sig för att bilda ett sådant parti kan det lätt erövra 10–20 procent av väljarnas röster 2022.


Under ytan på den diskussion som nu pågår om regeringsbildningen återfinns samma motsättningar som präglat valrörelsen. Dels en liberal önskan och om att tänka bort SD och den nya tiden och således argumentera för en ny variant av Decemberöverenskommelsen. Vilket betyder drömmar om en regeringsbildning mellan S, V, MP och C. Den sakpolitiska ändamålsenligheten i en sådan regering lämnas helt därhän. Det viktiga är enbart att få till en partikonstellation som lämnar SD utan inflytande. DN: s ledarsida är långtifrån inte ensamma om att argumentera för dessa så kallade ”blocköverskridande lösningar”.

Mer att läsa: Kvartetten blir då en oktett.


Problemet är bara att eftersom dessa block inte existerar i maktpolitiska hänseenden så kan de heller inte överskridas.
Varje parti kan i grunden bara ses som en enskild aktör. Detta är den nya inrikespolitiska miljön i Sverige som steg för steg kommer att överflygla den gamla. I motsättning till den liberala politikperceptionen så utesluts inget parti i den här varianten. All uppmärksamhet snurrar således inte runt Sverigedemokraterna. Fokus ligger istället på att en kommande regeringsbildare ska kunna övertyga om sin förmåga att leda en regering som i riksdagen kan förhandla sig fram till majoriteter för en vettig politik för bland annat invandring/folkvandring, skatter, bostäder, klimatinsatser och för skolans, vårdens och rättsstatens bemanning med professionella medarbetare i rationella organisationer.


Ser vi dessutom till mandaten och till hur statsministerval ska gå till så talar det absolut mesta för en minoritetsregering bestående av ett parti. Detta parti är förmodligen Moderaterna (kanske tillsammans med Kristdemokraterna som ändå till minst en tredjedel består av moderater). Det skulle kunna också vara Socialdemokraterna; även om jag inte riktigt förstår hur en S-kandidat till statsministerposten skulle kunna bli accepterad av riksdagen? Det vill till ett otroligt kohandlande och maktpsykologiska manövrar i toppklass för att få till något sådant. Vilket förstås kan inträffa.
Hur som helst.
Lyssna på väljarna. Glöm de där blocken från 2004. Dags att bygga nya.
Widar Andersson