Lars Stjernkvist har beslutat att stiga av uppdraget som Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Stjernkvist är något av en institution inom socialdemokratin. Han ”slog igenom” på ett bredare folkligt plan under åren 1999–2004 då han var partisekreterare hos Göran Persson.
När Stjernkvist fyllde 60 häromåret så lånade jag tungviktsboxarfrasen ”Once a champ, always a champ” för att i Folkbladet beskriva vad partisekreteraråren betydde för hans folklighet och popularitet.
Det finns många som är "med i tv" ofta men som ändå inte gör avtryck som personer man minns. Stjernkvist var inte en sådan person. Riktigt vad det var och är som gör att Stjernkvist sticker ut är svårt att exakt sätta fingret på. Själv lutar jag åt kombinationen av några olika egenskaper. För det första en säregen förmåga att förmedla och framföra partiets budskap på ett eget sätt, med egna ord och på ett sätt som låter som om han samtidigt var lite i opposition till det han framför. För det andra en stor begåvning i att möta folk ”här och nu”; han stannar upp för att med gott humör verkligen lyssna på människor som vill säga något till honom. För det tredje vill jag nämna hans särpräglade hårburr; man kommer ihåg att man sett Stjernkvist.
Nu stiger av efter tretton år som kommunalråd; varav tio år som Kommunstyrelseordförande. Vi satt i riksdagen tillsammans åren 1991–1998, han har varit partiombudsman, generaldirektör, ledarskribent och ordförande för SSU i hemlänet Östergötland.
Epoken Lars Stjernkvist går ju inte i graven i och med vaktombytet på KS-posten i Norrköping. Får han vara frisk och kry så vill han gärna på lämpliga sätt vara aktiv i några år till. Så det räknar vi med.
Lars Stjernkvist har betytt mycket för att S har lyckats hålla upp valsiffrorna i kommunalvalet i Norrköping. Väljare som röstat på andra partier i riksdagsvalet har röstat på Stjernkvist i kommunvalet. Ett par, tre procentenheter bättre lokalt valresultat än nationellt är inte illa i en så pass stor stad som Norrköping.
Konkurrensen har ju hårdnat betydligt under de tre senaste valen. Sverigedemokraterna fick drygt 15 procent av rösterna i kommunvalet i Norrköping 2018. Stjernkvist och Socialdemokraterna har dock retirerat skickligt och styr nu sedan sex år tillbaka tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och genom ett färskt budgetsamarbete med Miljöpartiet.
Jag var nyinflyttad i Norrköping när Stjernkvist kom "tillbaka till stan" 2004. Det var nervöst och lite stingsligt här och där i partiet. Skulle nu ”kändisen Stjernkvist” komma hit och konkurrera om kommunalrådsuppdragen? Han tog det vackert och varsamt och ägnade en hel del tid åt att vara S-skribent på Skånska Dagbladet. Men efter ett par år uppstod en vakans som kommunalråd. Och vad var då naturligare än att Stjernkvist blev vald? Och på den vägen har det fortsatt. Tills nu.
Jag tror det är lite nervöst och stingsligt i partiet nu när Lasse Stjärna ska ersättas. Det kommer säkert att gå bra. Alla är vi ersättningsbara och det finns flera bra kandidater. Jag oroas inte över Norrköping. Däremot kommer det att bli lite tommare och tystare inom socialdemokratin. Det går inte att komma ifrån. Lasse Stjernkvist är en stark och övertygad socialdemokrat ut i fingerspetsarna. Men det märks inte, om ni förstår vad jag menar. Hans engagemang stöter inte bort tveksamma eller de med andra preferenser i sina engagemang. Stjernkvists engagemang är omslutande och inte uteslutande. Det är stort.