Två SM-guld som pojk- och juniorspelare i Linköping. Lika många allsvenska avancemang med Tingsryd och Vita Hästen.

Men nu är det över. Henrik Bankelius lägger klubba och skridskor på hyllan.

Det var helt enkelt dags. Under torsdagen fattade han beslutet.

– Man har tänkt fram och tillbaka och i dag landade jag i det här. Det är så många olika saker som händer i mitt liv just nu så det låg rätt i tiden. Det är dags att ta nästa steg i livet, säger han.

30-årige Bankelius gjorde totalt fem säsonger i Vita Hästen, varav de tre sista som lagkapten.

Han har vridit och vänt på alternativen men landade i att det här var det bästa. I stället vill han satsa på sin civila karriär, plus att det väntas tillökning i familjen till sommaren.

– Under min tid i Tingsryd så utbildade jag mig till civilekonom och jag tog examen där i samma veva som jag flyttade till Norrköping. Det har alltid funnits en nyfikenhet på att någon gång komma igång med den karriären också, och under min tid här har jag hittat ett sätt att kunna jobba vid sidan om hockeyn. Det har varit ett jättesvårt beslut att ta. Hockeyn har ändå varit en stor del av mitt liv och det går liksom inte att föreställa sig ett liv utan den trots att man vet att det inte kommer vara för evigt. Visst, det är en sak att bestämma sig för det här såhär års och i augusti eller september kommer man nog känna annorlunda, men jag tror inte att det hade varit lättare om jag tagit det här beslutet ännu längre fram, säger han.

Som utomstående känns det här ändå något förvånande.

– I och med att jag valde att utbilda mig ganska tidigt så har jag inte sett mig själv ha en jättelång karriär. Visst är det många som håller på längre än såhär, men av de spelare som jag vann SM-guld med i LHC:s juniorlag är jag än av väldigt få som fortfarande håller på. Då får man ändå en annan bild och känner sig lyckligt lottat att man har fått hålla på så pass länge.

Känns det tomt?

– Absolut. Det kommer att vara tufft att vara utan det. Det där med lagidrott är ju lite speciellt, särskilt såna grejer som att få åka in i Himmelstalundshallen inför fullsatta läktare, det är få förunnat. Det är inte alltid lätt att njuta av det när man är mitt uppe i det, men det är såna saker som man absolut kommer att sakna.

Henrik Bankelius har haft sporadisk kontakt med Jonas Johnson under våren och har meddelat klubben sitt beslut.

– När det väl landade i det här beslutet så förstår han mig och det känns bra. Jag kommer ju att vara kvar i stan och trots att man inte kommer att tillhöra truppen så vill man ändå vara en del av föreningen. Det är ändå så pass stor del av mitt liv som har spenderats här och jag känner väldigt mycket för klubben. Någon gång i framtiden kan man kanske komma in och hjälpa till på något sätt, säger "Banka".

Hur tror du det kommer bli att sitta på läktaren i stället?

– Jag har pratat med lite folk som nyligen slutat och de säger att det går ganska bra så länge man håller sig ifrån isen, men första gången man är där och kikar så kommer det nog att spritta en del i benen. Vem vet, jag kanske hamnar bland dårarna på K.

Vad ser du på Vita Hästens framtid?

– I och med att det har varit så pass rörigt i så många år där det ena har avlöst det andra, så är känslan att det kanske är nu det lossnar, när klubben har som minst förväntningar på sig. Man har sett många exempel på lag som det har lossnat för när förväntningarna har varit låga och det är lite den känslan jag har nu.