En del drar det så långt som att den här säsongen blir sista chansen för de allsvenska hockeyklubbarna att ta sig upp i SHL.

– Oavsett om det är sista chansen eller om det kommer 1 000 till så vill vi ge oss själva chansen i år, säger Mitell vars AIK tippas i toppstriden inför den allsvenska hockeystarten nästa vecka.

SHL-degraderade Leksand var tränarnas favorit till seriesegern på den allsvenska upptaktsträffen i Stockholm på måndagen, där bakom tippas det bli jämnare och Modo hamnade tvåa i tränartipset och AIK trea.

CMores expert Mike Helber – tv-kanalen höll i upptaktsträffen – hade samma topptrio, men med omsvängd ordning på AIK och Modo.

Vita Hästen då? Ja, laget tillhör inte någon av favoriterna. Tvärtom. Laget tippas få kvala neråt. Näst sist placerade de allsvenska tränarna Hästen.

Två lag från allsvenskan får chansen att kvala mot de två sista lagen från SHL. Trots den stora ekonomiska skillnaden som redan finns mellan serierna tar i snitt ett allsvenskt lag steget upp varje säsong.

I år får SHL-lagen cirka 28 miljoner kronor centralt medan hockeyallsvenskan delar ut cirka två miljoner kronor.

Nästa år kickar ett nytt tv-avtal i gång för SHL. Aftonbladet avslöjade i våras att det kommer att ge SHL-lagen mellan 42 och 48 miljoner vardera per säsong. De allsvenska lagen väntas centralt få 2,3 miljoner kronor nästa år.

Ett omöjligt läge för de allsvenska klubbarna att ta steget upp?

– Det kommer att bli tuffare så klart. Ju större klyftan blir ju mer problematiskt blir det. Det blir inte omöjligt, men man måste träffa extremt rätt på mycket grejer. Det känns konstigt när man pratar om svensk hockeys bästa. För fem-sex år sedan kändes det som om många allsvenska lag matchade de sämsta SHL-lagen, nu ökar klyftan för varje år, säger Mitell som i fjol, som assisterande tränare, ledde Mora till SHL.

SHL och hockeyallsvenskan är självständiga organisationer när det kommer till tv-avtal och reklamrättigheter. Men många som är kritiska menar att Svenska ishockeyförbundet borde gå in och styra upp att de allsvenska lagen får del av SHL:s svällande kaka. (TT)