Vita Hästen har rest sig, tajtat till defensiven och har helt plötsligt marginalerna med sig.

Det studsar helt enkelt rätt.

De tre poängen i Gränbyhallen lyfte laget rejält, från tolfte till sjunde plats i den jämna allsvenska tabellen.

– Vi har egentligen jobbat på samma grejer hela säsongen, men kanske att vi är lite tajtare och spelar lite enklare i egen zon. Vi chippar ut i stället för att krångla till det och ställa till det för oss själva. Vi spelar enkelt, det tror jag är nyckeln, analyserar Erik Olsson utanför omklädningsrummet efter matchen.

Den 22-årige värmlänningen hamnade utanför målprotokollet men låg i allra högsta grad bakom Hästens segermål. Gästerna hade 1–0 efter ett tidigt mål i powerplay, men i början av tredje kvitterade Almtuna.

Fem minuter senare vann Hästen tillbaka pucken offensivt och Erik Olsson fick pucken. Han tog ett halvt varv runt Almtunas zon och fick helt fritt skottläge, men i stället för att skjuta valde han att passa August Gunnarsson som stod och väntade vid den ena stolpen. Gunnarsson kunde hur enkelt som helst styra in 2–1 bakom en bortspelad Jonas Johansson.

– Vi tre (Gunnarsson, Palmberg och Olsson) har spelat ihop de två senaste matcherna och det har känts bra. Det var skönt att vi fick göra mål också. Det var Palmberg som störde vid sargen och pucken studsade ut till mig. Jag fick egentligen fri gata och tänkte först gå in och trycka pucken på mål, men då såg jag August på bortre och det var ett bättre alternativ, säger han.

Marcus Eriksson kunde sedan lägga in 3–1 i öppen kasse med mindre än minuten kvar och Hästen fick därmed jubla igen.

– Stundtals är vi nöjda med hur vi genomför matchen. Det är klart att det finns punkter som vi kan göra bättre och det här var väl inte den bästa matchen, men det blev tre poäng och det är det som räknas. Det får vi vara nöjda med, säger Olsson.

Det går bra nu.

– Ja, det är tajt i tabellen men skönt att vi har kommit upp lite.

Det är framför allt bortaspelet som har gjort det. Emil Jidskog fick visserligen inte hålla nollan, men försvarsmässigt var det lika stabilt som mot Västervik, Karlskoga och Västerås.

Det var också defensiven som tränaren Jonas Johnson lyfte fram efter matchen.

– Det är helt omöjligt att inte släppa till någonting. Emil är bra i målet, men han får ändå bra hjälp av alla. Almtuna har ju sina chanser, något ribbskott och så, men vi är hela tiden där och stressar. Det är inte många chanser som är helt utan stress och det är jättebra, säger Hästentränaren.

Offensivt var det kanske inte riktigt lika vackert, men det behövdes å andra sidan inte.

– Det som är kul är att vi kan växla upp och skapa det som behövs. Någonstans måste vi göra det som krävs för att vinna, det är det som är grunden. Vi jobbar väldigt bra tillsammans och om någon hamnar i trubbel så får han snabbt hjälp. Det finns en närvaro hos alla som är fantastiskt bra, säger Johnson.