Futsal växer så det knakar.

155 000 licenserade spelare finns det just nu i Sverige där SvFF tror stenhårt på sporten och öppnar upp för en seriös satsning.

– 2007 när jag startade var det ett kompisgäng som hängde i en gympasal och lattjade. Nu är det något helt annat. Det händer saker hela tiden runt sporten, säger Christopher Solberg och slår sig med på en av stolarna i Himmelstalundshallen.

Artikelbild

| Målmedveten. Förbundskaptenen Matija Dulvat leder Sverige. "Vi har tagit oss så långt vi kunde i Sverige. Det var dags att ta nästa steg och är jättekul att förbundet vill satsa och tar in internationella influenser som gör att vi tar nästa steg i utvecklingen", säger Christopher Solberg.

31-åringen från Göteborg har drygt 40 landskamper i ryggsäcken.

På lördag väntar nästa för landslagsmålvakten: Ungern i "Himpa".

– Vi känner oss fortfarande som pionjärer. Sporten måste spridas mer och mer. Det är därför vi inte bara spelar i Stockholm, Göteborg och Malmö, fortsätter Solberg.

Under nya förbundskaptenen Matija Dulvat är Sverige redo att ta nästa steg.

– Vi börjar anamma det Matija vill. Det är ett nytt futsaltänk. Mycket på detaljnivå hur man ska försvara. Vi har tagit oss så långt vi kunde i Sverige. Det var dags att ta nästa steg och är jättekul att förbundet vill satsa och tar in internationella influenser som gör att vi tar nästa steg i utvecklingen, menar keepern.

Hur bra är Sverige?

– Det är ett ganska stort glapp mellan de bästa och de som är mellanbra. Spanien och de där lagen kan man inte jämföra sig med. De är för bra. Sen kommer det ett skick med nationer som är lite under och sedan kommer vi. Det är många lag som är jämna innan man kommer upp till toppen.

Sverige matchade dubbelt mot Wales i september (förlust och kryss).

Två matcher mot Ungern är avstamp mot Nordic Cup i Trondheim i december.

Det här är proffsigt?

– Ja, det är på allvar. Det var det innan också men nu är det nästa nivå, det märker man. det accepteras inget halvdant. Det är full fart som gäller, svarar Solberg.

Vad är Sveriges styrka?

– Sverige har alltid haft kollektivet som en styrka i fotboll och futsal. Sen har vi duktiga individuella spelare som kan göra sin gubbe. Spelare som är duktiga försvarsspelare och duktiga i en mot en. Det är en bra mix av spelare i laget.

Varför ska man gå och se en futsallandskamp?

– Det häner någonting hela tiden. Det är målchans i varje anfall. Tittar du bort en sekund missar du något.