Det har surrats och spekulerats en tid om att IFK Norrköping skulle bli Jordan Larssons nästa klubbadress. När 2017 just övergått i 2018 blev det helt klart.

På tisdagseftermiddagen tog den 20-årige skåningen på sig den vitblå IFK-dressen efter att ha skrivit treårskontrakt med klubben.

– Norrköping är en väldigt bra klubb i Sverige, jag har tänkt på det en längre tid, känns som rätt klubb för mig att komma till, sättet de spelar och vad jag kan bidra med passar väldigt bra. Sen har de varit väldigt angelägna om att vilja ha mig, det är viktigt också att få känna sig uppskattad. Att komma hit och spela kommer bli otroligt kul, sa Jordan på presskonferensen på Östgötaporten.

Artikelbild

| Jordan Larsson välkomnas av Jens Gustafsson och Peter Hunt.

Henrik Larssons son lämnade Helsingborgs IF efter degraderingen till superettan, skrev på för NEC Nijmegen i holländska andraligan 2 januari 2017 – exakt på dagen ett år senare var han tillbaka i Sverige efter en inte helt lyckad sejour i Holland. Det höll han med om själv.

– Ändå lärorikt skulle jag vilja säga, det gick väl inte riktigt som jag hade tänkt och önskat mig men så är det i fotbollen. Jag är jätteglad att komma hit och fortsätta min karriär.

Eftersom Jordan är mitt uppe i sin säsong räknar IFK med att nyförvärvet är redo att konkurrera direkt.

– Jag spelade senast 22 december så konditions- och formmässigt käner jag mig bra. Sen finns det många bra spelare i laget redan så konkurrenssituationen kommer bli svår men jag är här för att konkurrera, absolut, sa Jordan.

Artikelbild

Under året i Nijmegen har Jordan spelat elva matcher från start och på dessa gjort fyra mål (alla den här säsongen). Under hösten har han fått hålla till en hel del på högerkanten. En ovan position.

– Jag vill ju helst vara anfallare men spelar där tränaren behöver mig.

Vad kan man förvänta sig av dig i IFK?

– Självklart förväntas det alltid att en anfallare ska göra mål, jag vill bidra med det men även med assist och hårt jobb för laget.

Ser du det här som en nytändning?

– Det har ju inte gått jättebra i Holland, så nu blir det en nytändning och en chans att bevisa vad jag kan och går för, absolut.

Hur är det att vara tillbaka i allsvenskan igen?

– Det känns roligt, en liga som jag känner till och Norrköping är ett väldigt starkt lag i allsvenskan. Jag tror vi kommer kunna ha ett bra år tillsammans.

Jordan känner flera av sina nya lagkamrater sen tidigare.

– Jag har spelat med Filip Dagerstål ganska många år i ungdomslandslag och hela vägen till U 21-landslaget. Sen har jag lärt känna Linus Wahlqvist och Eric Smith genom U 21.

Han har även mött IFK ett antal gånger med Helsingborg, men aldrig gjort mål mot Jens Gustafssons manskap.

– Det är ett väldigt bra lag, jag har alltid haft problem här på Östgötaporten tidigare så hemma är IFK väldigt starkt, och överhuvudtaget är de väldigt starka. Förra året var väl okej men jag tror att alla har ambitionen att vara lite högre än så och det tror jag vi kommer kunna vara det här året. Arenan är fin och det brukar vara nästan fullsatt nästan varje match. Skönt att vi har stadens stöd bakom oss, sa Jordan.

Han tycker själv att han är en bättre spelare i dag jämfört med för ett år sen.

– Jag har förbättrat mina spetsegenskaper och även det jag inte var så bra på innan har jag spetsat till så jag är en mer välutvecklad spelare nu, men det finns fortfarande saker att förbättra och det är därför jag är här, det är en bra miljö för att utvecklas, sa Jordan som ser spelförståelse och kombinationsspelet som sina stora styrkor.

Han gjorde sju mål för bottenlaget Helsingborg 2016. En siffra som han hoppas passera kommande säsong.

– Med spelarna jag har omkring mig här tror jag att jag kommer kunna komma över det, absolut.

Tisdagen blev en händelserik dag för Jordan då han även blev uttagen i Janne Anderssons A-landslagstrupp som är på match- och träningsläger i Förenade Arabemiraten. Han ersätter Malmö FF:s Carlos Strandberg som ännu inte är helt återställd efter en lårskada.

– Nu får vi chansen att lära känna Jordan som vi följt en tid, men som inte varit tillgänglig för oss när han spelat i Holland, säger Janne till Svenska Fotbollförbundets webb.

– Otroligt kul. Nåt jag har drömt om länge och som alla spelare vill nå. Jag gläds otroligt mycket, sa Jordan om den blågula A-lagsdebuten.

I Abu Dhabi gör han sällskap med nya lagkompisarna Linus Wahlqvist, David Moberg Karlsson och Kalle Holmberg. 13 januari gör Jordan Larsson första träningen med IFK.

IFK:s ordförande Peter Hunt var en belåten man när övergången var klar.

– Vi har haft en långsiktig plan som vi har följt väldigt noggrant, våra nya spelare är väldigt välscoutade. Många egenskaper ska passa in, inte enbart de spelmässiga. Jordan har vi haft ögonen på väldigt länge, drygt ett år, och han har varit högst på vår prioriteringslista, sa Hunt.

Holländska sajten de Gelderlander uppger att NEC Nijmegen betalade drygt fem miljoner kronor för Jordan för ett år sen, och att man nu ville ha tillbaka minst samma summa vid försäljningen till IFK.

– Man hittar inte spelare av Jordans kaliber på den allra lägsta hyllan utan man får nog gå några steg upp. Är det nåt man vill ha får man också vara beredd att betala för det. Jag brukar alltid kommentera siffror så visst kan jag bekräfta det...nej, skämt å sido, jag kommenterar inga siffror här men tror inte vi ska fokusera så mycket på övergångssummor utan glädja oss åt att Jordan har skrivit på. Det är det väsentliga just nu, sa Hunt.