Det piskade snåla vindar över Östgötaporten i samband med Sebastian Anderssons övergång till Kaiserslautern.

Anfallaren blev nästa stöttespelare att ta steget ut i Europa och en trupp som successivt tunnats ut på nyckelspelare förlorade ett nytt offensivt hot av klass.

Innan Andersson-försäljningen hade Peter Hunt redogjort på hemsidan hur klubben resonerade kring spelarköp och att en ansvarsfull ekonomisk strategi håller klubben från att fylla på med dyra investeringar.

Artikelbild

| Sebastian Andersson lämnade för Kaiserslautern.

På presskonferensen efter söndagens 2–1-seger mot Jönköping menade Jens Gustafsson att det ”var den viktigaste segern på länge” och utvecklade med att det ger arbetsro.

Men ”Pekings” manager tycker inte att det varit särskilt tufft att stå i skottsektorn för supportrarnas missnöje över en IFK:s passivitet under transferfönstret.

I stället ger han sin syn på läget.

– Varför ska vi ändra framgångsreceptet som tagit oss hit? Vi kan inte rekrytera med samma kvalité som lämnat. Hur man än väljer att se på det så har vi stärkt det ekonomiska utgångsläget inför framtiden men inte ändrat våra värderingar och eller tillvägagångssätt, säger Jens Gustafsson.

Artikelbild

| Alexander Jakobsen hämtades från Viborg.

Och tillägger:

– För oss handlar det om att värva spelare som kan ta steget här. Det är den väg vi har valt att ta.

IFK-managern menar att vägen ligger fortsatt öppen för talangerna från egna led att ta steget upp i A-laget, att bli allsvenska fotbollsspelare – eller mer än så.

– Utmaningen i allt det här är när det inte går bra. Då måste du ställa dig rakryggad, vara stark som förening och vara konsekvent. Annars hamnar man lätt i diket och sätter föreningen på fel väg.

Är du förvånad att de som följer klubben är förbannade?

– Inte alls. Jag har full förståelse för reaktionerna. Alla som följer som följer laget vill att det ska gå bra. Det är inga konstigheter. Jag är glad att engagemanget finns. Hade det inte funnits hade vi inte haft en förening.

IFK är fyra poäng från andraplats.

– Vi summerar när sista matchen 2017 är spelad, men jag är medveten om att förväntningarna höjs. Man vill stå på Tyska Torget varje år, men samtidigt bör man balanserna värderingarna som gör att IFK kommer vara framgångsrikt över tid. Med det sagt – men vill inte stå på Tyska Torget? Men vi behöver agera ansvarsfullt och tänka långsiktigt i det vi gör.

En stor del i ett långsiktigt tänkande är spelarkontrakt. Vem är värd att förlänga med? Vem är det dags att meddela att tiden i IFK är över?

Julius Lindgren, Aslak Falch, Marcus Falk Olander, Andreas Hadenius, Nikola Tkalcic och Pontus Almqvist har alla utgående avtal.

– Jag skulle vilja säga att vi har ett gynnsamt kontraktsläge det här året. Vi står starka inför 2018. Jag ligger inte sömnlös över den situation som råder.

Har du inlett några samtal?

– Jag pratar lite grand med spelarna. Sen är det beroende på vad som händer i övriga truppen. Jag vill och kan inte uttala mig så mycket men när vi börjar närma oss oktober har vi en klarare bild.

Korsbandsskadade duon Henrik Castegren och Marwan Bazi har – till skillnad mot tidigare uppgifter – kontrakt med IFK även över 2018.

011 200 477