Champions League-kval i fjol.

Europa League-kval i år.

IFK Norrköpings topplaceringar i allsvenskan de senaste åren har skickat laget utanför Sveriges gränser.

Artikelbild

| Vet vad han pratar om. Peter Wettergren var med i Elfsborgs ledarstab när laget spelade i Europa League 2007/08 och 2013/14.

Laget kände på hur tufft det är på den internationella scenen under träningslägret i Portugal för ett par veckor sedan då det blev förluster mot Shaktar Donetsk från Ukraina och Mattersburg från Österrike.

Och fjolårets förlust mot norska Rosenberg i CL-kvalet finns fortfarande färskt i minnet.

I sommar får "Peking" testa vingarna igen när det blir dags för kval till Europa League och att få ställas mot lag från andra länder är ruggigt viktigt. Det menar Janne Anderssons högra hand Peter Wettergren.

– Erfarenhet av spel på den internationella arenan är ovärderligt, både för spelare och ledare, säger Wettergren till förbundets hemsida.

Han har själv stor erfarenhet av det. I fjol fanns han med på FC Köpehamns bänk när den danska klubben kvalade till Europa League och säsongerna 2007/08 och 2013/14 var han med i Elfsborgs ledarstab när laget deltog i gruppspelet i samma turnering.

– Europaspelet är speciellt. Det är en erfarenhet som man aldrig kan få när man spelar de inhemska matcherna. Vi fick närma oss de bästa lagen, de bästa spelarna, och som tränare lär man sig otroligt mycket. Vi kvalade mot Valencia som 2007 hade ett jättebra lag på pappret. Vi var helt utspelade och fick stryk med 3–0, men man tog med sig väldigt mycket från matchen.

Årets Europa League-slutspel inleds i morgon kväll och det är flera riktigt tunga kanoner med i sextondelsfinalerna. Bland annat de engelska jättarna Manchester United och Tottenham men även ryska Zenit St Petersburg som IFK mötte i Atlantic Cup i fjol och Shaktar Donetsk som ”Peking” nyligen blev rejält uppläxat av. Tesfaldet Tekies och Emir Kujovics Gent finns också där. Totalt står 15 svenska spelare redo att kliva in i slutspelet och Wettergren menar att Europa League-matcherna kan fungera som en bra föreberedelse inför framtida landskamper.

– Framförallt blir de bekväma med situationerna. Om du jämför att spela de internationella matcherna med ditt klubblag och spela landskamper är det ganska likt. Ju fler svenska spelare som spelar internationella cuper, desto bättre för oss så klart.

Finalen i årets Europa League spelas på Friends Arena i maj.