Klubbkompisarna Olle Kalered och Algirdas Bartkevicius saknades i startlistan på grund av uppdrag på annat håll.

– Får skylla mig själv lite grann. Efteranmälde mig och fick då starta först, konstaterade Mathias, som därmed kanske förlorade några sekunder på att de elektroniska kontrollenheterna kanske inte var helt vakna när han första av alla plöjde sig fram genom terrängen. I övrigt var det ett bra lopp, förutom att han hade svårt att hitta en ”punkthöjd” i den höga ormbunksslyn.

För det handlade om sekunder mellan Mathias och segrande Erik Martinsson, Linköpings OK. Bara 18 sekunder skiljde dem åt efter dryga 80 minuter i den tunglöpta terrängen norr om Karlsby.

Den duon stod i särklass. Till trean Kristian Algers, Skogspojkarnas OK var det över fem minuter. Han ändå var nöjd med sin insats.

– Ganska bra lopp. Men det var tufft att hålla skärpan i nästan en och en halv timme, tyckte 40-årige bronsmannen Algers, som imponerade när han tog sin andra seniormedalj den här helgen.

Bland damseniorerna saknades också några av distriktets bästa orienterare. Linköpings Fredrika Vångell vann nu klart, medan OK Kolmårdens Anna Håkansson överraskade och tog sin första seniormedalj – brons.

– Var tungt och trögt att springa i dag, men orienteringstekniskt var loppet helt ok, förklarade Anna.

Bland juniorerna blev det guld till Denselns August Mollén i H 18 samt till OK Kolmårdens Lisa Berggren i D 18, medan klubbkompisen Ville Johansson i H 20 hade det tyngre, blev visserligen tvåa, trots att han slagit av på takten redan efter några kontroller.

– Energin fanns inte där i dag, men jag är inte orolig inför SM de kommande helgerna. Brukar kunna springa bra där, summerade Ville Johansson, ett av distriktets medaljhopp vid kommande SM-tävlingar.

Ungdomarna från östra Östergötland hade det också besvärligt i den tunga terrängen. Det blev ”bara” två guld – Yrsa Röjgård, OK Kolmården i D 12 samt Elis Peterson, OK Denseln i H 12 – för det stora gänget på plats.