Jerebkos dröm blev verklighet

NORRKÖPING Efter en lång resa över Atlanten har Jonas Jerebko äntligen kommit fram till Stadium Arena.

 

- Jag är trött, det har tagit många timmar, säger Sveriges bästa basketspelare.
Den 25 juni förra året förändrades Jonas Jerebkos liv.

 

I Madison Square Garden på Manhattan valdes han av Detroit Pistons i den andra rundan som nummer 39 totalt och blev den förste helsvensken att draftas av en NBA-klubb.

 

- Jag var där med familjen och några vänner och blev bara nervös precis innan de skulle ropa upp mitt namn, berättar 23-åringen från Kinna.

 

I första träningsmatchen mot Miami Heat fick han matchstraff då han och motståndaren Jamaal Magloire drog ner varandra på golvet. Magloire svingade mot Jonas som vägrade att acceptera det och knuffade bort honom. Matchstraffet innebar en missad seriepremiär.

 

- Många tyckte att det var bra att jag stod på mig som rookie. Själv tänkte jag inte så mycket, det var något som bara hände och jag tog konsekvenserna av det. Det var en bra start, säger Jonas skämtsamt.

 

Den riktiga debuten kom istället mot Milwaukee Bucks där han fick spela sex minuter.

 

Efter det har nykomlingen från Sverige gått från klarhet till klarhet, snittat nio poäng och sex returer på 28 minuter och fått stort förtroende från coachen John Kuester.

 

- Det är svårt att summera första säsongen, men det kunde knappast ha gått mycket bättre. I början var det en dröm, men nu är det vardag. Jag har inget att klaga på, säger NBA-spelaren och tar upp några höjdpunkter:

 

- Första matchen från start var häftig och att jag fick vara med i all star-matchen. Att bli månadens rookie var också kul.

 

Kollat på Jonte
- Jag är en lagspelare som gillar att vinna. Jag är väl bra på lite av varje, säger Jonas.

 

Nummer 33 har gjort sig ett namn i hemmaarenan The Palace. Han har en egen rad, "Jerebko row", med fans och varje gång han gör poäng delas det ut vikingahattar till publiken.

 

I Detroit har han sällskap av fler svenska idrottsproffs. I NHL-laget Red Wings finns bland andra Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Norrköpings egen Jonathan Ericsson.

 

- Jag har kollat på deras matcher. Med "Jonte" har jag käkat middag och snackat en del. Han har varit på en av mina matcher också. Jag kanske skulle gå förbi och säga hej, säger Jonas om de få meter som skiljer mellan basketträningen i Stadium Arena och hockeypasset i Himmelstalund.

 

Pratat med Magarity
Jonas började karriären i division I med Marbo Basket. Därefter valde han att flytta till Luleå och spela med Plannja trots att Real Madrid ville ha honom. Han tackade även nej till stipendium från amerikanska skolor. Enligt det utblommade superlöftet gick han på magkänsla.

 

Vägen till det stora målet gick via Angelico Biella utanför Milano i Italien där Jonas spelade två säsonger.

 

- Det är hårt arbete och vilja som ligger bakom min resa. Sen måste man ha lite tur också, säger han ödmjukt.

 

- Jag är inte klar på långa vägar, jag har fortfarande mycket att lära. Jag kan förbättra allt, framförallt mitt spel från medeldistans.

 

Tror du någon mer svensk kan ta sig till NBA?

 

- Jag hoppas och tror det. Taylor (Jeffrey) kanske.

 

Har du några råd till William Magarity som följer din väg via Angelico Biella?

 

- Jag har pratat med honom och hoppas att han kommer fortsätta att jobba hårt. Han kommer till en bra klubb och jag tror att det kommer att gå jättebra för honom.

 

Förhoppningsvis lika bra som för Sverige stora basketstjärna som är i Norrköping för att hjälpa landslaget att ta sig tillbaka till A-divisionen

 

 
 

Sport