Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

ORKNEY

Orkneyöarna har böljande gröna kullar, ett berömt whiskydestilleri och ett stolt vikingaarv. För den historieintresserade finns mycket att utforska med 2 000 arkeologiska lämningar. Här kan man även göra en av världens kortaste flygturer mellan öarna.

Foto: Helene Lundgren

Stockholm (TT Spektra)2011-07-02 03:00

Orkneyborna är mycket stolta över sitt vikingaarv och jag har aldrig varit på en plats där vikingarnas historia har känts så närvarande. De norska vikingarna härskade fram till 1231, och flera orter har fortfarande kvar sina gamla fornnordiska namn. Orkneyöarna har varit bebodda i över 5 000 år och det finns många lämningar från den tidiga stenåldern, vikingatiden, kelterna och pikterna som var en skotsk folkgrupp under den sena järnåldern. Mitt ute på en blommande ljunghed står Ring of Brodgar som är
4 500 år gammal och en av Englands största stencirklar med 27 stora stenblock. Det är en magisk känsla att gå runt bland dessa tusentals år gamla stenbumlingar och fundera över vilka människorna var som lät resa dem och varför.


I dag finns det många engelsmän på öarna som har flyttat från de engelska storstäderna till Orkney där tempot är lite lugnare och det är nära till naturen.

- Ferry loupers kallar vi dem som har hoppat av färjan från England och bosatt sig här, berättar Victoria Whitworth som själv flyttade från England till Orkney med sin familj för några år sen.

Malcolm och Rachel har också flyttat från England till Orkney och bor i ett hus utanför Stromness. Malcolm håller överlevnadskurser i naturen och lär ut hur man kan göra upp eld utan tändstickor. Med hjälp av en båge, en träpinne, lite rep, en snäcka och hö visar han oss hur man drar träpinnen fram och tillbaka för att få glöd. Med lite manlig styrka och kvinnligt tålamod lyckas vi faktiskt göra upp vår egen brasa vilket ger en känsla av uråldrig makt över elden.

- Orkney har det bästa av två världar med frihet att ströva runt på landsbygden och en bra mix av umgänge och kultur, säger Malcolm Handoll.


Det finns mycket levande landsbygd och natur på Orkney. Den näst största ön Hoy är ett populärt utflyktsmål med ett vackert bergigt landskap av hedar och Orkneys högsta berg. Från Stromness går det en passagerarfärja, vilket är perfekt om man ska vandra på ön. Många vandrare, klättrare och fågelskådare kommer hit för att gå längs kusten till sandstranden vid Rackwick. Här ligger en stenlänga med ett enkelt boende i en vitkalkad så kallad bothy där man betalar genom donation. Härifrån kan man vandra till den kända klätterklippan Old Man of Hoy som är de brittiska öarnas högsta havsklippa. Utanför kusten vid Scapa Flow är det också populärt att dyka vid gamla tyska vrak från första världskriget.


På Orkney kan man även göra en av världens kortaste flygturer. På två och en halv minut tar sig det lilla planet för åtta passagerare mellan öarna Papa Westrey och Westrey.

- Någon har gjort flygningen på en minut, berättar piloten Colin Mc Allister.

Det behövs inget boardingkort, pass eller säkerhetskontroll på dessa flygturer och vi hoppar in alldeles bakom piloten. Han vänder sig om för att gå igenom säkerhetsföreskrifterna och frågar om alla har spänt fast sina säkerhetsbälten. De flesta på planet är lokala öbor som ska flyga hem till sina små öar.

- Man känner nästan alla på dessa flygturer, berättar Colin Mc Allister.

Fakta/Orkney

Allmänt

Orkney ligger norr om Skottland mellan Nordsjön och Atlanten med 70 öar varav 20 är bebodda av en befolkning på cirka 20 000. Största huvudorten heter Kirkwall med den stora St Magnus-katedralen och typiskt engelsk arkitektur med tegelhus.

Valuta

Pund (GBP). Ett pund = 10.38 kronor.

Prisnivå

Mycket fisk och skaldjur samt lamm. Priset för en middag ligger på 75 - 170 kronor.

Säsong

Vår, sommar och höst är bästa perioden att besöka Orkney. På sommaren finns det chans att se valar, säl, utter, tumlare och späckhuggare. Från april till slutet av juli kan man se lunnefåglarna.

Resa dit

Reguljärflyg med British Airways till Kirkwall går från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Prisexempel finns på www.skyscanner.se, www.travelpartner.se, www.destination.se och www.britishairways.com. Från Skottland går det färjor till Orkney och Shetlandsöarna, www.northlinkferries.co.uk, www.jogferry.co.uk och www.directferries.co.uk. För transport mellan öarna kolla www.orkneyferries.co.uk.

Tips

Ska man till ön Hoy med bil finns det en bilfärja från Houton som ofta blir fullbokad så det gäller att boka plats god tid i förväg.

Läs mer

www.visitorkney.com, www.orkney.org och www.visitscotland.com

Bildtext 1: Forskarna vet inte riktigt varför Ring of Brodgar på Orkney restes, men man vet att stencirkeln är drygt 4 500 år gammal.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 2: Under lågvatten kan man vandra ut till ruinerna och fyren vid Brough of Birsay.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 3: Vikingarnas historia är ständigt närvarande på Orkney

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 4: Branta klippor vid Brough of Birsay.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 5: Stromness har många gamla stenhus.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 6: Vid Rackwick på ön Hoy kan man övernatta i en enkel stenlänga.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 7: Det finns gott om vackra gamla stenhus på Orkney.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 8: Higland Park Distillery strax utanför Kirkwall som är Orkneys huvudort.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 9: Whiskytunnor på Highland Park.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 10: Inne i Kirkwall finns gamla ruiner.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 11: Ett engelskt par är ute på en åktur i Kirkwall.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 12: Malcolm Handoll visar hur man gör upp eld med hjälp av båge och snöre.

Foto: Hélène Lundgren

Bildtext 13: Under en av världens kortaste flygningar får man en bild av Orkneys många öar.

Foto: Hélène Lundgren

//bilder:13

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om