Debatt Alltså, ska det vara sån här cirkus när det gäller det svenska riksdagsvalet så kan man väl lika gärna göra det ordentligt. Redan nu finns det många likheter med den Melodifestivalvåg som varje år väller över oss, och som knappt går att undvika även om man vill. Visst är det svenska valet till riksdag, kommun och landsting mycket viktigare, men annars är ju likheterna rätt många.

I Melodifestivalen har vi ju en massa deltävlingar, fyra stycken, och för dem som inte tog sig hela vägen till finalen så finns "Andra chansen".

Lite så är det väl inom politiken också kan jag tycka och jag vet att andra också tycker att valet börja likna en show.

För även om det faktiskt var så att Stefan Löfven fick mest poäng av folket, så inväntar vi fortfarande "juryns" röster, det vill säga att vinnaren inte behöver vara den vinnare som utses att representera Sverige.

Näe, varför inte passa på att tjäna lite pengar till statskassan vart fjärde år genom att politikerna ger sig ut på fyra deltävlingar på platser runt om i Sverige. Så får folket ringa och avgöra vilka två som går direkt till det nationella riksdagsvalet och vilka som går till andra chansen. Finalen är såklart på valdagen om fyra år.

Vem vet hur många miljoner som kan komma in till staten på det här sättet och samtidigt får politikerna pressen på sig att verkligen leverera det folket vill ha. Annars är deras chanser att ta sig till final nästintill lika med noll.

Jag är i och för sig inte säker på att resultatet skulle bli särskilt annorlunda mot vad det är nu, men det kanske skulle öka intresset för politiken och så skulle det ju dra in pengar, pengar som man sedan skulle kunna ha en eftervalskampanjshow med. Då får svenska folket på nytt telefonrösta om vad pengarna ska gå till: Höjda politikerlöner, sänkt bensinskatt, gratis kollektivtrafik, lägre elnätsavgifter, höjde pensioner eller gratis lördagsgodis.

Nåt sätt att få ordning på Sverige och politikerna måste det väl ändå finnas och en Valcirkus är väl inte så dumt?