Debatt SVT-dokumentären, “Den unge Zlatan”, fungerar som bra förspel till den medelålders fotbollsartisten Ibrahimovic av idag. Vår kanske största världsstjärna har sprängt gränser bortom de idrottsliga framgångarna. Han har fått pojkar, som aldrig läst en bok förut, att sluka den självbiografiska boken om honom. Boken blev dessutom nominerad till Augustpriset. Ibras segertåg i den franska ligan har även gett upphov till det nya verbet “zlatanera”.

Ordet finns med i språkrådets nyordslista för 2012, betydelsen är att klara något med kraft och att dominera. I ett populärt franskt tv-program blev Zlatans kaxighet en talande docka. Förvandlad till författare och “intello ”sätter dockan på sig glasögon och börjar zlatanera till tv-publikens stora förtjusning.

Zlatan Ibrahimovics dominanta spelstil fick den engelska tabloidtidningen The Mirror att efter omröstning utnämna Sverige och Zlatan till världens bästa enmanslag förra året. Diego Maradonas Argentina hamnade först på andra plats och Portugals Christiano Ronaldo på tredje.

Fotbollsentusiaster har sett Maradona dribbla sig igenom motståndarförsvaret från mittplanen och i full fart göra mål. I dokumentären om den unge Zlatan får vi se honom i sin egoistiska spelstil. I en ligamatch utmanar han från stillastående en vägg av motståndare. Fintar bort dem hellre än att passa en fri medspelare, och rullar retfullt enkelt bollen i mål. I fotbollskretsar diskuteras det ofta om vem som är den skickligaste spelaren genom tiderna. Dokumentärens syfte är knappast att ge svaret på den frågan.

Det intressanta är att filmen om den unge Zlatan visas samma dag som den medelålders Zlatan briljerar med två målgörande passningar och ett mål, i den engelska ligamatchen mellan Manchester United och Sunderland. Det gör SVT-dokumentären “Den unge Zlatan” till ett intressant förspel om en fotbollskarriär, som sprängt gränser bortom de idrottsliga framgångarna.