Widar DN/Ipsos senaste opinionsundersökning kom på onsdagen. Som oftast visade sig i stort sett inget ha hänt sedan sist. Jämfört med ett år tillbaka har i och för sig de två blocken "rödgröna" och "SD" stärkts med ett antal procentenheter medan blocket "Alliansen" har tappat några procentenheter. Eftersom inget av dessa block är dugligt som regeringsalternativ så är den enda rimliga slutsatsen att det står och stampar runt nollpunkten i inrikespolitiken.

Det saknas dock inte dramatik. Moderaterna förefaller att vara inne i en Juholtliknande period där angreppen mot partiledaren Anna Kinberg Batra inför partistämman i oktober - sista realistiska chansen att byta ordförande före valet - stegras för var dag som kommer. De moderata bekymren ökar samtidigt behovet av en socialdemokrati som tydligt visar ett seriöst intresse för samarbete med de mindre borgerliga partierna. Den tidigare partisekreteraren och nuvarande kommunstyrelseordföranden i Norrköping Lars Stjernkvist har vid flera tillfällen tagit upp dessa frågor.

Mer att läsa: De som borde lämna landet.

I en krönika i Borås Tidning (23/8) skriver Stjernkvist - som själv regerar tillsammans med L, C och KD - att S på riksplanet på djupet behöver inse att styrkan i ett parlamentariskt underlag i första hand måste "baseras på att partierna har en samsyn i de viktiga politiska frågorna. I många kommuner finns uppenbarligen denna samsyn, och jag kan inte se att det skulle vara omöjligt att åstadkomma detta även på riksplanet."

Han upprepar även det uppenbara villkoret i rikspolitiken: "Vill man få något gjort krävs samarbete. För att åstadkomma hyfsat stadiga beslut måste partierna antingen bryta upp blockgränsen eller samarbeta direkt eller indirekt med Sverigedemokraterna."

Mer att läsa: Skräcken för SD släpper.

På midsommarafton i år framträdde Stjernkvist tillsammans med kommunalrådskollegorna Kikki Liljeblad (S) och Olle Johansson (S) på DN Debatt med ett liknande budskap. De uppmanade partiledningen att peka ut samarbetsområden och uppriktiga samarbetsviljor istället för att orera om huvudmotståndare hit och dit.

Som man bäddar får man som bekant ligga. Det är hög tid för Löfven att lyssna på den erfarne Motalasonen Stjernkvist.