Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikens smärtgränser

Under ytan. Det gäller för Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra att känna var smärtgränserna går.

Under ytan. Det gäller för Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra att känna var smärtgränserna går.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Widars ledare2015-04-04 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Decemberöverenskommelsen mellan de borgerliga partierna och regeringen är ett utmärkt exempel på att det finns flera olika lager och syften under den politiska ytan. De borgerliga partierna hoppas att överenskommelsen ska driva S ut till de vänstertrakter där det knappt bor några väljare.

För S innebär överenskommelsen främst att ha en statsminister och att vara i regeringsställning igen. Det är viktigt för självbilden och humöret att vara tillbaka i fadershuset där S-ledare från Branting och till Persson har gjort sig mer än hemmastadda. Sakfrågebetraktat är det inga stora eftergifter till V som regeringen tvingats till. Det som skär lite i hjärtat på en sådan som mig är däremot att V-samarbetet innebär att delar av det politiska språket och tilltalet i regeringspolitiken blir vänstersektigt. Ta till exempel de här utredningarna som vänstern tvingat fram. Det är påfrestande att S lånar sig till att utreda ett kommunalt veto mot just "vinstsyftande skolor". Utifrån verkliga livet betraktat är det ju bara så urbota dumt som det kan bli. Utredningen hade varit fullt begriplig om det gällt att ge kommunerna större makt vid etableringar av alla slags friskolor. Det är ju inte driftsformen som kan orsaka överetablering och fördyring för kommunen. En stiftelseskola eller föreningsskola är inte annorlunda. I den stora gruppen vinstsyftande skolor finns dessutom de bästa skolorna i Sverige. Varför skulle det ligga i kommunmedborgarnas intresse att förbjuda just dem? Ekonomiskt och socialt är det även oändligt mycket dyrare med dåliga grundskolor som inte ger eleverna kunskaper och behörighet än vad det är att leva med att några procent av skolpengen går till vinst i ett bra skolbolag.

En effekt av Decemberöverenskommelsen är att SD inte kan vara tungan på vägen i budgetfrågor. Men SD sitter dock inte och surar i ett hörn. En partiföreträdare gjorde på skärtorsdagen klart att SD skulle stödja vetot mot vinstsyftande skolor eftersom partiet fått stöd för att landsbygden inte skulle drabbas av förbudet.

Under Decemberöverenskommelsens yta pågår en strategisk och taktisk kamp mellan partierna. Smärtgränsen för överenskommelsen sätts av moderata kommunalråd, av socialdemokratiska valtänkare och av sverigedemokratisk uppfinningsrikedom.

Ledare

Läs mer om