Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mat är en tickande bomb

Tickande bomb. Dagens debattörer anser inte att frihandel och tuffa djurskyddslagar går att kombinera som det görs idag.

Tickande bomb. Dagens debattörer anser inte att frihandel och tuffa djurskyddslagar går att kombinera som det görs idag.

Foto: Emil Langvad/TT

Debatt2017-01-23 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världsbefolkning. Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel, trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat radikalt. För 60 år sedan gick 52 procent av våra pengar till matinköp, idag är vi nere på 14 procent! Det är naturligtvis positivt att maten är billig för de, i det alltmer ekonomiskt segregerade Sverige, som har det sämst.

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har tyvärr ökat. Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag. Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas världens kanske tuffaste djurskyddslagar, vilket i sin tur leder till lägst antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhållningen.

Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop, utan den svenska djurhållningen, slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt långsiktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött, till låga priser. I Danmark så bar 2014 63 procent av grisarna på MRSA-bakterie. Cirka 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. 6 år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade. Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning använder 3 gånger så mycket antibiotika per djur som vi gör i Sverige. Tyskland 15 gånger och när du "avnjuter" din Parmaskinka (Italien) eller Serrano (Spanien), så bidrar du till drygt 30 gånger så högt antibiotikabruk och därmed att MRSA får en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning.

Vi kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA! Vi bör, precis som det gjordes inom frihandelsunionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. Vi tar ansvar. Är regering och riksdag beredda att göra det?

Läs mer om