Widar Sylvi Listhaug är invandrings- och integrationsminister i Norge. Häromdagen reste hon till Sverige och Rinkeby för att "studera" svensk invandringspolitik. Det blev nog inte så mycket invandringsstudier på hennes korta besök i bland annat Stockholmsförorten Rinkeby. Under det mycket välbevakade besöket i Sverige gavs däremot tillfälle att såväl studera Listhaugs käckt framgångsrika konfliktsökande som de mindre framgångsrika förnekelseövningarna från somliga av sina svenska kollegor.

Enligt opinionsmätningarna inför valet till Stortinget 11 september så kommer valresultatet att bli mycket jämnt mellan regeringen där Sylvi Listhaugs Framstegsparti/Fremskrittsparti och Moderaterna/Höjre är partners och oppositionen. Varje andel av procent som kan vinnas och förloras kan komma att få avgörande betydelse för valutgången.

Att resa till Sverige och klaga på invandringspolitiken var ett djärvt steg som lönade sig. Enligt SR: s korrespondent i Oslo dominerade Listhaugs östliga resa nyhetsflödet under mer än ett dygn. Den polariserade invandringsdebatten i Norge hettade till och bidrar säkert till mobiliseringen av invandringskritiska väljare till Fremskrittspartiet i stortingsvalet om knappt två veckor.

Listhaug beskrev Sverige som ett varnande exempel för hur det kan gå om inte invandringen regleras stramt. Hon hänvisade till svenska officiella uppgifter om arbetslöshet, kriminalitet, bidragsberoenden, skolkunskaper, hedersvåld och andra nuförtiden hyfsat öppet diskuterade integrationsproblem i Sverige.

Visst är det lite ofint nordiska grannar emellan att så ogenerat försöka vinna politiska poäng på varandras problem. Men tusan vet om jag inte tycker det är värre att se hur förnekelseinstinkten och omhuldandet av "Sverigebilden" slog till lika snabbt som effektivt; effektivt för Sylvi Listhaug alltså. I Aftonbladet skrev Kahin Ahmed som är politiker för Moderaterna i Rinkeby-Kista att Listhaug hade helt fel: "Våra poliser och det svenska rättsväsendet klarar sig utmärkt när det kommer till att skapa trygghet och garantera rättssäkerheten för medborgarna." Pinsamt snömos kort sagt.

I SVT: s Aktuellt svarade Karin Wanngård - kommunstyrelseordförande för S i Stockholm - på Listhaugs problemfixering genom att i onödan skönmåla Rinkeby; en av de förorter som polisen pekat ut som en av 23 utsatta platser där narkotikahandel, gängkriminalitet och uppgifter om parallell rättsskipning och religiös extremism är strukturella problem. Varför förneka detta; även om det är en uppmärksamhetssökande politiker från Norge som kommer med kritiken? Eller egentligen; varför bjuda Sylvi Listhaug på just det slags förnekelse och skönmålningar som behövdes för att trigga hennes valtemperaturhöjande konflikt?