Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kärnväljare är kärnproblemet

Partier som lever i stark symbios med traditionella kärnväljargrupper lever politiska högriskliv.

Ljusen slocknar för C och KD?

Ljusen slocknar för C och KD?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2012-10-01 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är sannolikt inte särskilt mycket luft i socialdemokraternas opinionssiffror. Händer inga katastrofer på det ena eller andra hållet bör S kunna göra ett valresultat runt de 34 procent som partiet får i den sammanvägda opinionsundersökning för september som Novus gör för Ekoredaktionens räkning. Resultatet presenterades i går.

34 procent kan låta lite magert i äldre socialdemokraternas öron. Det fanns en tid då 40 procent utgjorde ett slags skamgräns. Men det var då det. Konkurrensen har hårdnat i politiken. Medborgarna har ett friare och mer avspänt förhållande till landets politiska partier.

Nuförtiden utgör människor med liknande materiella livsvillkor inte homogena flockar i partipolitisk mening. El- tele- och skolbolagens valfrihetsvanor börjar anfäkta partipolitiken på allvar. Visst har begreppet "kärnväljare" fortfarande sitt berättigande. Men partier som lever i stark symbios med traditionella kärnväljargrupper lever politiska högriskliv.

Vilket Kristdemokraterna och Centerpartiet visar övertydligt i Novus septemberredovisning. De gamla väljarna håller på att ta slut. Några nya finns inte i sikte. Göran Hägglund och Annie Lööf i all ära. Men vad de och deras respektive partiledningar skulle kunna hitta på för att långsiktigt vända trenden är i vart fall inte jag människa att förstå.

Problemet är att de är mer eller mindre sammanväxta med avklingande sociala baser. Väljare som ser politiken i "det stora hela" flockas redan i huvudsak hos S och M. V och SD har grepp om de flesta av de missnöjesväljare som kan tänka sig att rösta över huvud taget. Folkpartiet och Miljöpartiet drar till sig de medborgares röster som kanske skulle kunna rösta på socialdemokrater eller moderater om det inte vore för den något principlösa pragmatism som kännetecknar större partier på jakt efter regeringsbildandets pondus.

Det blir liksom inte så mycket kvar till Hägglund och Lööf. KD stannar på 3, 3 procent. C på 4,3. Det är självklart för tidigt att ha några tvärsäkra uppfattningar om utfallet i riksdagsvalet 2014. De långsiktiga trender (från september 08 och fram till nu) som Novus redovisar är dock entydigt nedåtgående. Ett par år till på samma sluttande plan kan faktiskt räcka för att de 349 riksdagsmandat som ska fördelas 2014 får delas mellan 6 partier i stället för dagens 8.

Vad socialdemokraternas 34 procent kan tänkas räcka till på valnatten är minst lika svårt att sia om. 6 partier eller 8 spelar självklart stor roll för det kommande regeringsbildandet.

Positionen som största parti är viktig i det förhandlande som mycket troligt sätts i gång på Helgeandsholmen och Rosenbad sedan rösterna räknats. Visst återstår många problem och hinder. Men som S nu sköter sina kort finns det goda chanser att partiet efter oppositionens ökentillvaro åter kan få visa medborgarna att det är regeringsdugligt.

Hägglund och Lööf tycks däremot sitta fast i sina kärneländen.

Läs mer om