Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enkla jobb är också jobb

Soledad Grafeuille är projektledare på Arbetsförmedlingen i Södertälje. För några veckor sedan var hon med om att arrangera en Järnvägsmässa. Alla företag i järnvägsbranschen bjöds in för att träffa arbetslösa personer i Södertälje. Tretton ingenjörer fick jobb. Det speciella med ingenjörerna är att de kommer från Irak och att de har bott knappt ett år i Sverige.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Norrköping2010-01-27 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I går deltog Soledad Grafeuille på ett möte om "invandrares ställning på arbetsmarknaden" i Svenskt Näringslivs hus på Storgatan i Stockholm. Jag var där. På Uppdrag av Svenskt Näringsliv och fackförbundet Saco har utredarna Karin E Lundström och Jan Andersson från SCB gått igenom de flesta tänkbara register för åren mellan 1985 och 2008. SCB fokuserar på invandringen de senaste 40 åren - sedan 1970. Idag är 14 procent av befolkningen utrikesfödda. 2060 beräknar SCB att andelen kommer att vara 18 procent. Tiden i Sverige slår igenom väldigt starkt i förvärvsfrekvensen. Av de som varit i Sverige upp till två år arbetar endast 30 procent. De som varit här tjugo år eller mer ligger på knappt 70 procent. För inrikes födda var frekvensen lite över 80 procent år 2008. Att få upp förvärvsfrekvensen bland utrikes födda är därför oerhört viktigt. En stor outnyttjad, och i många fall välutbildad arbetskraftsreserv ligger för fäfot. Clas Olsson är analyschef på Arbetsförmedlingen. Vi behöver ett kunskapslyft, sa Olsson. Av de utrikesfödda mellan 20-24 år är det drygt 25 procent som bara har förgymnasial utbildning. Bland de infödda ungdomarna är andelen utan gymnasium 10 procent. Alla vet hur svårt det är för de lågutbildade bland de infödda att få jobb. Hur besvärlig är då inte situationen för lågutbildade ungdomar från Afrika och Mellanöstern? Clas Olsson kritiserade hur mottagningen av invandrare går till på flera platser i Sverige där Socialtjänsten har ansvaret för invandrarna. Det är fel, sa Olsson. Vi ska satsa på matchning mot arbetsmarknaden och på utbildning. Christer Ågren är vice vd i Svenskt Näringsliv. Sverige är ett stort invandringsland, sa Ågren. Vi ska vara stolta över att så många människor kommer hit för att försöka bygga upp nya och bättre liv. Men vi tar inte tillvara på invandringens möjligheter. Det finns inga som helst anledningar att vi ska vara sämst i den industrialiserade världen på att få ut invandrare på arbetsmarknaden, sa Christer Ågren. Våra löner och skatter är så höga att många tjänstesektorer inte klarar sig utan skattesubventioner. Jobb som är självklara i andra länder och som är många invandrares ingång i arbetslivet, finns därför inte i Sverige, sa Ågren. Han var djupt kritisk mot den rödgröna oppositionens planer på att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Då försvinner många jobbchanser för outbildade och invandrade kvinnor, sa Ågren. Jag tror att han har rätt. Man kan tycka vad man vill. Men faktum om främlingens villkor är att arbetslivet för många börjar i yrken utan höga ingångströsklar.
SCB:s statistik är övertydlig på den punkten. Invandrare är "överrepresenterade" i vård-, omsorgs- och lokalvårdsyrken. I ett nytt land, utan nätverk och med knackiga språkkunskaper måste man få chansen att komma in i arbetslivet. n n Vi måste få jobba mycket friare när vi matchar människor mot möjliga arbeten, sa Soledad Grafeuille från AF i Södertälje. Soledad har mitt fulla stöd.
Läs mer om