Digital kommunikation är en del av vardagen för de allra flesta människor. Smarta telefoner är det mest folkligt konkreta uttrycket för vår nya tid. Miljarder människor bär runt på dessa små apparater och är därmed potentiellt uppkopplade mot hela världen. Mänskliga beteenden förändras och påverkas när digitaliseringen ständigt vinner ny mark. Allt som kan digitaliseras, kommer att digitaliseras. Så är det.
Ny och omvälvande teknik av det här slaget krockar alltid med förmodat oomkullrunkeliga institutioner från den nuvarande/gamla tiden. Det är svårt att vara samtida med sig själv under sådana här starka och relativt snabba omvandlingsfaser. Alla är vi barn av vår tid. Vi som föddes ungefär när Kobratelefonen var nyaste nytt har ju en del annat att släpa på än barnen som nu dyker fram ur moderliven; mer eller mindre med smartphonen i handen. Det finns risker åt båda håll. Såväl modernitetens som det förflutnas för- och nackdelar kan överdrivas och felförstås.
Mer att läsa: Elever störs av egna telefoner.
Mobiltelefonens kollision med skolan är ett utmärkt exempel på intensiteten i dessa flerbottnade krockar mellan nu och då och sedan.
På vår Facebooksida publicerade vi nyligen en artikel om Kunskapsskolan i Norrköping. (Artikeln finns på sidan 4-5 i dagens tidning.) Artikeln handlade om att skolans rektor Markus Brunfelt beslutat att införa förbud för mobiler under undervisningstid. På torsdagskvällen när jag skriver dessa rader hade uppemot 320 000 personer nåtts av artikeln i sina flöden på Facebook. Ungefär 600 personer hade skrivit egna kommentarer och över 10 000 människor hade "gillat" artikeln.
Mer att läsa: Mikael Damberg satsar rätt.
Kort sagt mötte artikeln om mobilförbudet ett med Folkbladsmått mätt enormt stort och positivt intresse. Enligt rektorn på Kunskapsskolan motiveras förbudet av att elever störs av mobilens ständiga kontakt med omvärlden. Susanne Ekman är rektor för högstadieskolan Klingsborgsskolan i Norrköping. Hon säger till Folkbladet i dagens tidning att "ett förbud (mot mobiltelefoner) inte rimmar med den nya teknik som man jobbar med i skolan."
Vem har rätt? Ekman eller Brunfelt? Jag har ingen aning. Finns nog ingen sanning. Mer än att allt som kan digitaliseras också kommer att digitaliseras.