Socialdemokraterna har bytt partiledare, och med ens så skjuter deras opinionssiffror upp i höjden. Det talas om en ?Löfveneffekt?, men sanningen är väl snarare en ?kontra-Juholt? effekt.

Vilket förslag var det som drog Socialdemokraterna från över 30 procent av väljarsympatier till 24 Det finns bara ett svar. Personfixering.

Den nya partiledarens framgångar förklaras med att han är lugn och erfaren, lite grann som Reinfeldt. Han ska också ha tagit krafttag i socialdemokraternas jobbpolitik. Men vad har han gjort? Han har varit öppen att förhandla om kärnkraft, men Alliansen är ju också för kärnkraft. Dessutom så har de Rödgröna varit emot kärnkraft, så varför skulle han få sådan god respons från ett sådant förslag? Ser vi på övriga idéer så hittar vi en ?kunskapslinje?; större investeringar i skola, vård och infrastruktur. Så har det låtit i åratal.

Löfven kommer att få det problematiskt när han ska samla ihop en riksdagsmajoritet. Problemet ligger i hur han ska kunna förena S-politiken med Miljöpartiets strikta anti-kärnkrafts linje, och Vänsterpartiets förakt mot jobbskatteavdragen. Det har han inte svarat på. Obevekligen kommer han straffas när bubblan spräcks och de konkreta förslagen måste läggas fram på bordet.

Min slutsats är att Stefan Löfven omöjligen kan ha förtjänat att gå från 24% väljarsympatier till 35% väljarsympatier med sådana abstrakta förslag han har kommit med, som dessutom har varit på socialdemokraternas agenda ett långt tag. Sverige förtjänar bättre. Vi väljare måste se på vad partierna har för politik, istället för att bedöma ett helt parti efter partiledaren och hans eller hennes tillkortakommanden.

Anton Karlsson