Widar Ett drygt hundratal personer hade köpt biljett för att lyssna när majoren Peter Hagsköld från Helikopterflottiljen på Malmen talade om Aurora 17 på Flygvapenmuseet i Linköping på onsdagskvällen. Jag var där.

Aurora 17 är en stor sak och värd all uppmärksamhet. Sverige har inte haft en liknande Försvarsmaktsövning sedan 1993. Under de kommande två septemberveckorna då Aurora 17 genomförs är det alltså första gången på 24 år som armén, flyget, marinen, hemvärnet och ett 40-tal civila organisationer övar tillsammans. Med de utländska deltagarna inräknade samlar övningen drygt 20 000 deltagare.

Mer att läsa: Stabilt styre för Bydén.

Artikelbild

| Stor publik. Många betalade in sig för att få höra mer om Försvarsmaktsövningen Aurora 17.

Peter Hagsköld – som har mer än 40 år i det militära bakom sig - visade sig vara en god militärpedagog. Mål och syfte med hans nästan på sekunden 60-minuters föreläsning framstod helt klart. Hagsköld fångade även elegant en fråga från en ängslig dam i publiken som ville veta om ”FN hade informerat Nordkorea om övningen?”

Det visste nu inte Peter Hagsköld. Han passade dock på att understryka vikten av öppenhet länder och stater emellan. ”Det är när någon part blir överraskad som det kan komma förhastade manövrar och farliga misstag”, sa Hagsköld.

Efter 24 års ”tystnad” vill nu Försvarsmakten ”synas och höras igen.” Eller för att använda ett begrepp jag minns från tiden på armens befälsskola för 100 år sedan: Försvarsmakten vill "återta förlorad terräng." Aurora 17 kommer att brumma och skaka en hel del i främst folktäta områden som Mälardalen, på Gotland och i Göteborg. Över Östergötland blir det en hel del flygtrafik, militärtransporter på E4 och Norrköpingsborna kan möjligen få uppleva krigsövande soldater i närmiljön.

Mer att läsa: Det kunde ha varit värre.

Aurora 17 har flera syften. Grundläggande är förstås att genomföra kvalificerade övningar där ledningsstaberna drillas i att effektivt och snabbt ta emot rapporter och fatta beslut. För att vässa kvaliteten i övningarna är åtta länder – de tre baltiska staterna, USA och Frankrike och Finland, Norge och Danmark – inbjudna att vara på ”röd sida” under Aurora 17. ”Vi ska mäta oss mot de bästa”, sa Peter Hagsköld.

Syftet att ”synas och höras” är dock nästan lika viktigt.

”Målet är att få medborgarna uppmärksamma på att de finansierar en försvarsmakt med sina skattepengar, öka deras insikter om det militära försvarets betydelse för vår frihet och förståelsen för att kriget faktiskt kan komma”, sa Peter Hagsköld. Så är det.