Svensk inrikespolitik är väldigt svensk; viljan till förhandling och kompromiss för det gemensammas bästa är stark i avgörande ögonblick. Detta positiva omdöme om inrikespolitiken hoppas jag står sig också över de kommande månaderna. Tidpunkten för regeringens vårbudget närmar sig med stormsteg. Då ska den så kallade Decemberöverenskommelsen prövas i skarpt läge för första gången. Överenskommelsen kom till typ fem i tolv; ett nyval närmade sig med stormsteg. Partierna bestämde sig för en formel som kunde lotsa riksdag och regering förbi det ovissa nyvalets påfrestningar. Formeln är i sammanfattning denna: Statsministerkandidaten från riksdagens största partikonstellation ska släppas fram av riksdagen, minoritetsregeringar skall få igenom sina budgetpropositioner, inga delar av regeringens budgetförslag får brytas ut när ramarna har beslutats. Regeringen och de fyra borgerliga partierna har också kommit överens om att samtala och samarbeta om försvar, pensioner och energi.
Decemberöverenskommelsen är inte tänkt att ha ett evigt liv. Det är en politisk konstruktion som gör att landet kan styras på ett vettigt sätt även under knepiga parlamentariska villkor. I längden är det dock ohållbart att ha en modell där minoriteten ges makt över majoriteten i riksdagen. När övriga partier värkt fram mogna och vuxna förhållningssätt till Sverigedemokraterna så kan och bör riksdagen snarast återgå till det naturliga tillstånd där regeringen har ett ansvar att skapa majoritet för sin politik.
När de borgerliga partierna är färdiga med sitt skinnömsande från de åtta regeringsåren och börjar leva här och nu så ser det tämligen positivt ut för breda och kloka uppgörelser i riksdagen. Kritiken från borgerligt håll mot Decemberöverenskommelsen bygger på att de borgerliga partierna liksom lämnat walk over och gett Vänsterpartiet makten över regeringen. Denna kritik stämmer endast om de borgerliga partierna förväntas uppträda som en klump under hela mandatperioden. Så kommer det dock inte att bli.
Den som till exempel tar sig tid att lyssna på civilminister Ardalan Shekarabi (S) i samband med att han presenterade utredningen om vinst i välfärden i förra veckan kan inte undgå att se den inbyggda förhandlingsinbjudningen till de borgerliga partierna. Shekarabi har skalat bort det värsta vänsterbrölet om förbud och företagshat. Moderaternas vice ordförande Peter Danielsson har redan hunnit reagera positivt på Shekarabis invit. Det är kort sagt goda odds för en fin svensk politisk vår.