Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borgerlig elektricitet?

Öppen för förhandling. Centerpartiets Annie Lööf borde inte ha några sakliga problem med att göra upp om elektriciteten med Ibrahim Baylan.

Öppen för förhandling. Centerpartiets Annie Lööf borde inte ha några sakliga problem med att göra upp om elektriciteten med Ibrahim Baylan.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Widars ledare2016-04-12 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När de borgerliga partierna i den dåvarande Alliansregeringen 2009 enades i en energiöverenskommelse så var det ett stort och viktigt steg. Centerpartiet släppte sitt sedan 1970-talet förankrade och kategoriska nej till kärnkraft. Det gjordes klart att det var tillåtet - för den som eventuellt ville - att ersätta en gammal befintlig reaktor med en ny. Inga statliga subventioner skulle utgå för sådana byggen. Och den fossilfria elproduktionen lyftes fram och gynnades.

Läs gärna: Ibrahim Baylan kan föra Linje 2 i hamn.

Regeringen Löfvens partier S och MP har meddelat att de söker en ny och blocköverskridande energiöverenskommelse som utgår från Alliansregeringens tidigare beslut. Det som den nya regeringen framförallt vill bygga vidare på är den fossilfria elproduktionen. Elbranschens viktigaste företrädare - Vattenfall och Eon - är med på tåget. De bedömer (DN 9/4) att de teknologiska framstegen nu är så snabba att det framöver blir svårt för kärnkraften att hävda sig ekonomiskt. För att klara övergången "i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd" (citat från den vinnande Linje 2 i folkomröstningen om kärnkraft 1980), krävs dock att de återstående sex reaktorerna kan moderniseras och köras med god effekt så länge som det behövs. För att klara dessa investeringar begär kärnkraftsägarna rättmätigt att den så kallade effektskatt som idag finns på kärnkraft ska tas bort.

Frågan är vad de borgerliga partierna vill idag? Sveriges elektricitetsminister heter Ibrahim Baylan. Han har med tur och skicklighet skaffat sig ett läge där Kärnkraftsindustrin, Miljöpartiet och Socialdemokratin dels bekräftar Alliansens tidigare överenskommelse, dels vill binda sig hårdare vid fossilfri elproduktion och dels vill forma en politik som säkrar den befintliga kärnkraftens elleveranser under i vart fall ett par decennier. Varför skulle Anna Kinberg Batra och Annie Lööf säga nej till att förhandla om en sådan politik?

Elektricitet utgör ryggraden i samhälle och politik. Det duger inte att taktisera för mycket i sådana viktiga frågor. Att ställa till besvär för Löfven kan och bör inte vara ett överordnat intresse när det kommer till el.

Ledare