Widar Situationen blev till slut ohållbar för Anna Kinberg Batra. Det fanns inga möjligheter för henne att sitta kvar. Hon fick sälla sig till den lilla skara av partiledare för riksdagspartier – Håkan Juholt, Maria Leissner – som fått avgå redan innan de hunnit prövas i ett allmänt val.

Anna Kinberg Batra har uppenbart inte trivts med de offentliga delarna av partiledaruppdraget. Inför sitt framträdande i Almedalen i somras medverkade hon i ett inkännande radiosamtal med programledaren Jörgen Huitfeldt. Då kröp det fram vad det var som trycker Kinberg Batra och som gör att hennes öppna och ofta humoristiska attityd till livet gör tvärhalt när hon går in i partiledarrollen: Hon var rädd för att uppfattas som flamsig och lättviktig. Vilket är fullt förståeligt. Oppositionsledaren är statsministerkandidat och talar ofta om samhällsproblem som är allvarliga för många medborgare. Rädslan tog överhanden. Och nu har hon lämnat.

Mer att läsa: Stjernkvist säger som det är.

Internt har Anna Kinberg Batra dock definitivt plöjt ny mark för sitt parti. Det strukturellt mest betydelsefulla som hon åstadkommit är att hon öppnat för samarbete med SD i riksdagens utskott. Typiskt nog så kanske det var just denna – i sitt sammanhang ganska dramatiska – kursändring som starkast bidrag till hennes fall.

På pressträffen i gör förmiddag medgav hon att utspelet om SD var dåligt kommunicerat och undermåligt förankrat. Men i sak stod hon fast vid att det var ett rätt och nödvändigt besked. Nästa partiledare har nu lite lättare att fortsätta gnuggandet av opinionen. Politikens hårda lag just nu är nämligen precis så som statsminister Stefan Löfven brukar uttrycka saken: Den som vill ha majoritet regerar antingen med mig eller med Jimmie Åkesson.

Mer att läsa: Änglakören har dessbättre splittrats.

Anna Kinberg Batra slutade med flaggan i topp. På pressträffen på fredagsförmiddagen höll hon ett trotsigt tal om den moderata politiken och om vikten av ett starkt och samlat moderat parti. Rädslan som försvann när partiledaroket lyftes av hennes axlar.

Nu kommer en extra partistämma att välja en ny partiledare. Den nya har ett tufft jobb framför sig. Det som bidrog till Kinberg Batras fall – Alliansens otillräcklighet och skräcken för SD - kan fälla även en mer orädd partiledare.